Předchozí 0455 Následující
str. 431

Obzvláště v lidu oblíbeny jsou medaille sv. patronů českých. Nejhojněji v té příčině rozšířeny jsou medaille Jana Nep. Na medaillkách svatojanských zobrazen bývá obyčejně sv. Jan dle kovové sochy na kamenném mostě Karlově v Praze, ale i dle různých rytin tištěných. I na cizích medailiích nejednou mile se shledáme s obrázkem sv. Jana Nepomuckáno, jako na Maria-Cellských a j.

Hojné jsou i medaille sv. Václavské. Jsou rozšířeny i me-daillky sv. Prokopské, s rytin-kou -sv. Ludmily, blahosl. Hroznatý, blah. Anežky.

Při zbožnosti lidu venkovského a vlivem vzorů městských zajisté i na vesnicích záhy zdomácněl obyčej, na domech malovati posvátné obrazy nebo ve štítech jejich umisťovati sošky posvátné.

Z druhé as tak poloviny XVIII. století, z dob císařovny Marie Terezie, císaře Josefa II. a blíže k nám dosti je zachovaných posud obrazů a sošek ve štítech venkovskýeh domů jakož i početnější jsou zprávy o nich. Snad obyčej ten býval druhdy rozšířen po celých Čechách ve všech vesnicích, ovšem s osobitými krajinskými zvláštnostmi.

Tak leckde na štítu domu uvidíme malovaný obraz Nejsvě-tější Trojice v barokovém orámování, mnohdy velkých rozměrů a živých kdysi barev. Jinde zase na štít zděný rádi malovali velký obraz P. Marie v pozlaceném »rantlu«, jinde opět obraz sv. Floriána. Na přemnohých štítech zděných pod lomenicí anebo při bednění štítu dřevěném pod štítem na zděné siěně stavení lze viděti v Čechách dosud mnoho rámečků ze štuku nebo mělké kapličky, v nichž druhdy bývaly malovány obrázky. Zub času je rozhlodal a nyní jsou zabíleny. Leckde se obrazy takové dosud uchovaly.

Někde oblibovali si pouze malovati na domech znaky (symboly)


Č. 5. Umučení Páně, vtěsnané hrdlem do sklenice.


Předchozí   Následující