Předchozí 0471 Následující
str. 447
K tomu věneček zelený, Zlatem stříbrem protkávaný, Na který patří srdce mé, Vím, že nebude zmejlené, O zelený nemnoho dbám,

Neb ho sobe sám udělám, Stříbrný přijímám radče, Až mé srdce ve mně skáCe. Vívat páni muzikanti. Konec.

NB. Jedenkaždý, kdo na svadby zváni potřebovati se dá, má pilný pozor dáti, aby osobám mužského pohlaví, které zůve, podlé stavu jejích tytulíroval, a kde jest N. položeno, netoliko hostí, ale i ženicha nevěsty jmenoval: Slovutné, a mnoho vzáctné poctivosti pane N. N. aneb paní N. N. že tento příchod a žádost naší v dobré obrátíte, za to uctivě žádáme.

Na předním místě vzkazují pani rodičové, tolikéž i pán ženich s svou nejmilejší nevěstou dobrý, a šťastný den pověditi; přitom pánu, tolikéž paní i panně dceři, štěstí zdrávi, hojného Božího Požehnání, a všech spasitedlných .věci podle duše i těla za prodloužená léta na Všemohoucím Pánu Bohu upřímně vinšují.

Dáleji toho před pánem tejná nečiníce, že z vnuknutí Pána Boha Všemohoucího, poctivý mládenec N. (neb vdovec N.) umínil v stav svatého manželstva, s poctivou Pannou N. (neb vdovou N.) dcerou vlastní slovutného muže pána N. N. souseda zdejšího vstoupiti: I uznávajíce to ti noví manželé, že takový poctivý sňatek svadební bez dobrých a poctivých lidí obojího pohlaví nemůže, oblíbili sobě vzáctnou osobu pána, spolu s nejmilejší paní manželkou, s pannou dcerou, aneb s kýmby se koliv z příbytku laskavého pana líbilo, a sice nejprve k vyslyšení smluv sva-debních, též také do chrámu Páně svatého N. N. ku potvrzení jich manželském dne N. N. v hodinu N. N. ranní (neb nešporní) doprovoditi, po potvrzení pak jich, s jinšíma páni a přátely do příbytku pána N. N. práci vážiti, a tu počestnou kolaci, čim je Pán Bůh naděliti ráčil, že budou společně laskavě požívati, žádají. Naproti čemuž ti noví manželé, tolikéž páni rodičové, zakazují se vším dobrým, nebudou-li moci službami svými, aspoň pokornými Modlitbami odsluhovati. My pak dožádaní služebníci v té důvěrnosti jsme, že žádost pána ženicha, tolikéž i naše od pána skutkem naplněna bude.

Bedřich Batha:

Císař Josef II. v podání lidu.

Podle vypravování 881eté stařenky, Anny Šešinové.

Císař Josef byl moc milostivej panovník a velkou lásku měl k chudému lidu, zvlášť k selskému. Von přej často po svý zemi v přestrojení za chudého člověka cestoval a lidi, nejvíc pány, zkoušel. — A jednou se mu přihodilo, že byl za svou dobrotu taky na robotě zle odměněn. Tak šel někudy po cestě v převlečení a potkal voráče s potahem. Idá se s ním do řeči a ten povídá, že jede na robotu a že už


Předchozí   Následující