Předchozí 0474 Následující

Č. 2.

cellanea: Kachle ze XIV. stol. Zápis o Lipkovicích z roku 1430, Prodej hospody Hutníkovské učiteli r. 1630. Dr. techn. B. Tolman, Stavba zdymadla a mostu v Roudnici, -f Školní rada Josef Černý, f Professor Lev Scholz, j" Kníž. archivní rada Max. Dvořák, f Alois Mareš. Město Roudnice n. L. Samosprávné úřady. Duchovní úřady. Zeměpanské úřady. Svěř. panství roudnické. Školství. Vzdělávací sbor. Peněžní ústavy. Poměry zdravotní. Zpráva o činnosti pod-řipského musea v Roudnici. Doslov. Seznam členů. Upozorňujeme čtenáře Českého Lidu zejména na sličné kresby, jimiž znázornil náš milý a vážený spolupracovník professor Karel Rozum pečivo mikulášské, dušičkové a jidášky, jakož i hračky mikulášské. Podal zároveň nový ráz strašidelných Perueht, jak v příšerném úboru na Štědrý večer pobíhají. Používáme laskavosti a svolení p. redaktora Frant. Kučery a otiskujeme nový výsledek soustavné, záslužné badatelské činnosti výborného dnes znalce lidových zvyků českých, p. prof. Karla

Rozuma.

Na Podřipsku zachovávají se tu a tam ještě mnohé zvyky z pradávných dob. Jsou to hlavně obchůzky Barbor, Mikulášů, Brůn, Tří králů, Perueht a j. Peruchty se objevují o Štědrém dni k večeru, aby. děti postrašily. Jsou všelijak přistrojeny, ale vždy pokud možno šeredně. V našem případu mají na hlavě králičí kůži, na těle obrácený kožich, v pokrvácené ruce nůž a v druhé škopek s hrachovinou. Že se děti takové obludy bály, je samozřejmo.*)

Trochu vlídnější je zjev u Barbor, které dětem nakládají. Podělují je různým ovocem, cukrovinkami a pečivem t. zv. barborkami či fakulkami. (Fakulky je nazývají snad proto, že jsou podobny ozdobným svíčkám, jež nosí též Barbory v Hor. Beřkovicích). Barborky se pekou skorém u všech pekařů v Roudnici na dřevěných, tenkých lištkách délky 40—72 cm. a asi o 4 cm. šířky; klade se na ně všeliké menší pečivo jako: rohlíčky, housky, žemle, bandurky (chruchovky, pů-lalky), makovky, preclíky a j.


*) Viz podrobnosti o peruchtách Zíbrt, Masopust držíme, Veselé chvíle v životě lidu" českého svaz. II., v Praze, 1910

Předchozí   Následující