Předchozí 0335 Následující
str. 312

jmenovali po němečku, obyčejně, voskové okrasy. Tuto pan Bavor poučuje, jak »zahrada velikonoční« vystrojí se tak, že všecko od příkopu až do věží může se snísti.

Obyčej, na který tu upozorňuji, posud nikde nebyl uveřejněn. Přidružuji tedy tuto zvyklost jako zajímavou »starou novinku« do zvykosloví starých Čechů na velikonoce.

Zahradu velikonoční, takto udělaj:

Nejprve daj sobě udělati dsku širokou a okrouhlou, dajž k ní udělati nohy nízké, křtaltovné a nevysoké, a daj obarviti barvami. Na tu dsku udělaj nejprve příkopy z těsta, rozváleje těsto studenou vodou a režnou moukou, a přičiň bílé mouky trochu, a to klaď, aby netlustě leželo těsto, i vysuš to na místo na větru.

Potom vezmi bílek z vajec, a vymej vnitř příkop dobře, a to po dvakrát učiň, a ať vždy vyschne na místo. Po třetím mazání, vezmi bílek z vajec a modrou barvu rozdělanou, vymažiž vnitř příkop, a nech, ať uschne na místo.

Potom vezmi lněný olej, potři ním toho, a nech, ať uschne na místo, a udělaj vnitř mezi příkopy vrch z tenkých deštiček nepříliš vysoký, aby mohla obora stačiti, na to udělaj těsto z režné mouky zelené, protahuj ty dešťky, aby byly k hoře podobné. Potom daj na ní svrchu lepší barvu zelenou, a na pravém prostředku postav berance svrchu k tomu připraveného skrovného a malého.

- Potom vytáhna beránka z kuóže, rozřež jej pod břichem málo, aby mohl z něho vybrati droby, odbeřiž trochu,, aby mohl nadíti, vezmi ž vajce dobře tvrdá vařená, oblup je a zsekaj dobře, přičíně k tomu slanin čistých nemnoho, a zsekaj je.

Potom vezmi vajce^ syrová tlučená, zdělajž ta vajce na pánvi, jakoby byla míšená tvrdá, příčině k ním tato vajce sekaná s slaninami, potom zsekaj to zase na stoku dobře, a vezmi koření, skořice, zázvoru, muškátu a šafránu, a vezmi mandlův krájených a řeckého vína (hrozinek), a zpera je daj do toho mazu, příčině k nim syrových vajec, když chceš nadíti, i naděj beránka a vyplň jej právě vnitř, za koží nic, i připrav jej na rozen, jakoby měl státi, a hlavu mu obrať k korouhvici, a ať nestydne na rožnu.

A když jéj upečeš na místo, sejma jej, postav ho pěkně na místo, kdež má státi, potom jej oblož mazem fíkovým, vyplné všudy, aby byl hladek všecek, a rouno naň dělaj z konfektuov bílých, růžky jemu udělaj zlaté z formy, a naplň je mazem fíkovým, kopýtka jemu pozlať, a pysky jemu obarv barvou červenou.

Potom udělaj okolo něho oboru, a udělaj těsto tuhé jako z vosku, z režné mouky, přičíně málo bílé mouky, a rozdělaj těsto brečkou, a udělaj to na formu dobře tence.

Potom sklad1 sobě všechy kusy na rovnou deku, které chceš míti, buď ke zdi nebo k věži, potom ať uschne na místo, velmi dobře obraceje, aby se nepřešlo, .potom vstaviž na klí v hromadu, které kusy chceš kde míti.


Předchozí   Následující