Předchozí 0014 Následující
str. 1
@I@1@Historická zeď českých exulantů na hřbitově v Rixdorfu.*) Dr. Josef Volf:

Historická zeď českých exulantů na hřbitově v Rixdorfu.*) @A@Dr. Josef Volf:

Kollegium dohlédačů v české církvi v Rixdorfě u Berlína.

Obrázek z úpadku české církve.

Kollegium dohlédačů čili dohlížitelů na církevní kázeň v české církvi rixdorfské, založeno r. 1775, bylo nově uspořádáno a zreformováno r. 1789 a mělo »podle ukázání našeho milého Pána Krista« dne 13. prosince t. r. svou první schůzi. Skládalo se z devíti osob: z příčiny úřadu svého zasedal v něm bratr Jakub Jelínek, zvaný častěji po němečku Hirschel, církevní služebník, dále bratr Ondřej Pitman jakožto rychtář a 7 zvolenou církevní rady podle stavů: Kristián Janásek, M. Dušek, Jakub Pitman a Jan Krystek ze stavu manželského ; Jan Mareš a Jiřík Hůlka ze stavu vdovského a David Mačát ze stavu svobodného.

Všimněme si krátce těchto osob, prve nežli přikročíme k jednání kollegia. Celá církev bratrská čítala r. 1790 jenom 201 osobu a Jakub Jelínek zaujímal v ní důležitou úlohu kazatele. Byl k tomuto úřadu povolán po smrti kazatele Aug. Schulze (f 1752) 24. dubna 1753. Byl činným hlavně jako překladatel a tlumočník německých kázání bratrských kazatelů, jak vysvítá ze zprávy br. Zaehariáše Jelínka na bratrské synodě v Berthelsdorfu r. 1756, jakož i ze žádosti Čechů r. 1769, aby kazatel


*) Jsou tu pochováni: J. V. Hühner, Jan Mareš (f 1759), J. Němecek, Anna B. Proskova (fl759), Pavel Mareš (fl762), M. S. Krystkova, roz. Kaplanova. Panu JUDrovi Ed. Baštýřoyi, majiteli a chefredaktorovi Hlasu Národa, děkuje redakce za laskavé zapůjčení vzácné této fotografie.

Předchozí   Následující