Předchozí 0037 Následující
str. 24

dálko moje atd. Zajímavo jest též, že takto rozšířená píseň tištěna byla ve »Štorchově Zpěvním věnci« (str. 182), který uspořádal Josef Kalenský.

Tvorba Čelakovského korunována byla teprve jeho »Ohlasy«. Pro nás mají důležitost pouze »Ohlasy písní českých«. Písně v této sbírce jsou výsledkem pilného studia písní českých, o čemž svědčí úvod k prvnímu knižnímu vydání z r. 1839. Prvně byly tištěny v Časopise Českého Musea 1830, pak 1831, 1833 a konečně 1839. Čelakovský ponořil se v ducha písně lidové, na základě jejím pracoval.

Dlouhá řada hudebních skladatelů přebrala již jeho Ohlasy s větším neb menším zdarem. A chápou se jich ještě skladatelé moderní, neboť Ohlasy jsou knihou věčně svěží, knihou, k níž rádi čas od času saháme.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Cedule komediantů a zvěřinců kočujících v zemích českých před sto lety.

S 20 vyobrazeními.

Záliba neznámého sběratele na sklonku věku XVIII. a na počátku věku XIX. zachránila před zapomenutím i před zkázou dvě veliké sbírky plakátů, návěští; cedulí, jimiž komedianti potulní, akrobati, provazo-lezci, krotitelé zvířat divokých, majitelé kukátek, rarit, automatických divadélek, krasojezdci v cirkusech, hudební kočující umělci, běhouni, tanečníci na chůdách atd. atd. oznamovali svůj příchod, lákali slovem i obrazem neumělým, dřevorytem, obecenstvo k návštěvě, slibujíce požitek a zábavu i poučení. Obě tyto sbírky chovají se dnes v bibliothece Musea království Českého a zasluhují pozornosti i v programu našeho časopisu. Mají důležitost pro starou Prahu, jak a čím se bavila a kde byly tyto zábavy a místnosti pro podívanou upraveny. V době nynějších ožitků staré mody z konce věku XVIII. přijdeme snad vhod výběrem obrázků z těchto plakátů a


1. Divoši v Platýze 1812.*)


*) »Mit hoher Bewilligung wird heute und die folgenden Tage der kön. preussisch. privilegirte Herr Heinrich Hill eine merkwürdig lebende Gesellschaft Indianischer Buschmenschen aus Neuholland, eingeschifft in Botano-Bay, riebst einer Afrikanerin, von der Küste Angola, zu zeigen die Ehre haben.«

Předchozí   Následující