Předchozí 0036 Následující
str. 23

značných změn původní báseň Čelakovského sloka 1.—6. Bětolinko (jak zní u Čelakovského) změněna v Bětulinko. Ve sloce 3. místo »za klobouček« zní »na zahrádce mezi kvítí«.

Nejzajímavější jest variant, který mi zpíval Frant. Douda r. 1907 v Dražičkách u Tábora. Obsahuje totiž vložené sloky, jež jsou původu neznámého, snad lidového. Cituji toto znění, a lidové vložky vyznačuji ležatým písmem :

1. Má Mařenko boubelatá, darmo se mne vzdaluješ, darmo ústa růžovatá zlíbati mi zbraňuješ. Znám já čarovati, dívky zkrocovati, děvče, já ti udělám!

2. Čtverolístky v jetelíčku dva si schválně vyhledám, ty ti do nových střevíčků, má Mařenko, tajně dám. Za tvé upejpání nebudeš mít stání, děvče, já ti udělám.

3. Až se budu obouvati, do střevíčku nahlídnu, budou-li tam lupínkové to čtverého jetýlku, vezmu je do ruky, hodím je do řeky,

ty mní nic neuděláš!

4. Za klobouček mezi kvítí laskavec si zavěsím,

tvá jak na mně pozasvítí očka, já je poděsím. Budou po mně číhat, z daleka mne stíhat, děvče, já ti udělám'

5. Proti tvému laskavečku natrhám si vrbičku,

ta mne bude opatrovat před tebou, můj Pepíčku. Ta mne bude chránit, před tebou mne hájit, ty mně nic neuděláš!

6 Tu kdys v noci při měsíčku nastíral jsem z kapradí kapky rosné do hrníčku, ty mé bdění nahradí. Ťémi tebe skropím, bouři v tobě ztropím, děvče, já ti udělám.

7. V mraveništi žabku chovám, až jen dobře vysmabne, háček z ní u sebe schovám, ten tě ke mně přitáhne. Rádo děvče půjdeš, lahodit mi budeš, děvče, já ti udělám!

8. Tvému nyní usmívání, potom já se budu smát, bez milosti, bez podaní na oko se budu zdát. Pak tě teprv zpile zlíbám, roztomilé děvče, já ti udělám!

9. Vždyť pak nemáš, můj Pepíčku, ke mně žádnou příčinu, proč bys mně měl čarovati, když mne chceš mít za ženu? Můžeš sám přijíti, a všecko zříditi, můj rozmilý Pepíčku, pojď a dej mi hubičku!

10. Za tvou lásku, můj obrázku, vezmu prut z rosmariny, a vsadím ho do zahrádky mezi kvítky barevný. Tam pěkně poroste, aé krásně vyroste, pro naše potěšení a lásky potvrzení.

Tímto rozšířením přidružila se píseň k lidovým versím o milenci, který hledí lapiti unikající děvče, že se udělá ptáčkem, rybičkou, hvězdičkou. Srovnej Kollár XII. č. 53, Čelakovský II. 6., Sušil II. vyd. 691, Bartoš N. P. 112. Srv. Zíbrt I. c. v rejstříku: Co pak si myslíš, An-


Předchozí   Následující