Předchozí 0043 Následující
str. 30

Vrcholem neohroženosti ostražitého koně býval závěrečný výjev v cirkusu Bachově, kdy přijel jezdec na koni, obklopeném do kola, se sestrojenými nad jezdcem raketami (rachejtlemi), prskavkami, ohňostrojem, jak vyobrazení č. 10 ukazuje. Škoda, že náš sběratel neobětoval po 1 zl. za krásný prý mědiryt, zobrazující oblíbené členy tohoto cirkusu, pannu Price na koní a majitele cirkusu Bacha i jeho choť. Prodávali je v domě u tří duh, jak napovídá cedule.

Vyobrazení této neohrožené krasojezdkyně, Terezie Priceovy (č. 11) zachovala cedule Baehova cirkusu z r. 1803. Cedule slibuje kontratanee koňmo 2é osob, výkony mladého Araba, mladého Turka, sličné Vídeň áčky, komicky po čínsku oděného Rusa šaška atd. Komedie umístěna v »amfiteátru«, v boudě na Kapucínském náměstí. Psy nesměli tam voditi. »Vysoká noblessa« směla platiti podle libosti. Lože stála 1 zl., první místo 40 kr., druhé místo 20 kr., třetí místo 10 kr.

Konec komedií býval dovršen směšnými i vážnými scénami z mythologie starověké i z pověstí středověkých a zkazek pozdějších. Vedle Herkulesa, statně překonávajícího všecky překážky, bývala se-směšňována postava dobrodruha Don Quichotta. Naše vyobrazení (č. 12) představuje nějakou Don Quichottiadu, při níž rytíř bojuje s obry i s trpaslíky, pídimužíky o princeznu a za ním harcuje na mezku směšný zbrojnoš, Sancho Panza. Divadlo bylo v královské stavovské škole, začátek v 5 hodin, konec po 6. hodině. Byly k němu zvýšeny ceny: Uzavřené sedadlo 2 zl., přízemí 1 zl. 30 kr., druhé místo 1 zl., poslední místo 30 kr.

Kulturně-historicky zajímavé jest vyobrazení středověkých, až do XVII. století oblíbených panských zábav, honění do kroužku a kvintany. Zve r. 1816 na představení Bach, majitel cirkusu, na rozloučenou, s lichotivou poklonou Pražanům. Kromě jiného budou prý tu rytíři kopími, oštěpy, kordy a pistolemi bodati, sekati, házeti a stříleti na hlavy Turků


6. Skok přes četu vojáků 1817 v Konviktu.*)


*) »Mit hoher Bewilligung wird heute Sonntag den 16. November 1817, im Konvikt-Saale die hier anwesende holländisch-gymnastische Seiltänzer und Springergesellschaft unter der Direkzion des gymnastischen Künstlers Alexander Terzy die Ehre haben, mit ihren sehenswerthen Stücken, zum Vergnügen eines hochgeehrten Publikums, sowohl auf dem gespannten Seile, als auch andere Geschichlichkeit in Saltomortalspringen, chinesischen Gruppen und Posituren zu produziren . . . Zum völligen Beschluss der heutigen Vorstellung macht der Venezianer vom Trampolin den grossen Batailensprung, während welchem die Gewehre von sätnmtlicher Mannschaft abgefeuert werden.«

Předchozí   Následující