Předchozí 0062 Následující
str. 49

Krty-Hradec. Za chalupama, na ponkvi, za stodolou, na háji, na borcích, v novinách, u tisovníka, na brdcích.

K u ř i m e n y. Na velkej, v luhu, v páčeních, na klíně, na lubích.

Kváskovice. V zářeze, v struhách, na provodcíeh, na kličat-kách, v hůrkách, na břehu, za kamínkou.

L á z. Za humny, březiny, hory, míslotky, na křtí, mejty, pod zbyhy, hlinavy, hvozdy, borky, hradec.

Leskovice. Na loučkách, na provodei, na skalici, u Božích muk, v jasanových, na písku, na koudelkovskej.

Lhota Kapsová. Na vorkách, volší, za lesem, na souhradkách, na vrškách, pod lipovicí.

Lhota Švýcarova. Na hájovci, u dubovic, na rozhraní, u kbyli. na vohradách.

Libětice. Na brodech, na lopatkách, v pasečným, na hrubých, pod hbilou, nad vápenicí, pod smiratici, nad lachcem.

Mí chov. V slatinách, v pleštištích, v oulinci, na mučencích.

@NZ@Časové zprávy.

Alois Jirásek, náš spolupracovník vážený, znalec minulého i nynějšího života lidu českého, miláček lidu českého, slavil dne 23. srpna 1911 60. narozeniny. Přejeme stálé zdrávi, dlouhá léta a další zdar v každé práci!

Vypsáni cen žákům wmělecko-průmyslových škol na studie o lidovém stavitelství a ochraně lidového umění — v Sasku! Každý rok pořádá spolek pro lidovědu saskou za podpory . od ministerstva závodění žáků stavitelských a umělecko-průmyslových škol v Sasku o ceny pracemi z oborn studia lidového stavitelství a ochrany lidového umění. Prof. Dr. O. Seyffert uveřejňuje výběr těchto prací, poctěných vyznamenáním, jako přílohu k časopisu: Mittheilungen des Vereins für Sächsische Volkskunde. Jsou to pohledy na krajiny, vnitřky kostelů, selských statků, piány a konstrukce selských staveb, práce zednické, tesařské. Kdy se toho dočkáme u nás ?    Č. Z í b r t.
* Wystawa zdobnictwa ludowego byla nedávno pořádána ve Varšavě v oddílech: Budownictwo, Snycerstwo (řezbářství), Malarstwo, wzory rysunku ornamentacyjnego, Ubiory (kroje). Kdy se toho dočkáme u nás po všech podobných cizích výstavách, po časopisech velebených, až ne-ch.utno čísti, že nejvíce při tom všem zapomínáme na sebe, pro starosti o cizí a vzdálené lidové umění?    Č. Zíbrt.

* Obžinky v Petrovicích u Sedlčan. Došel dopis o napodobení slavnosti obžinkové v Petrovicích, z něhož podáváme ukázku, nikoli pro chloubu, nýbrž pro povzbuzení ku pořádání slavností podobných podle naší sbírky »Veselé chvíle v životě lidu českého«: Vaše kniha »Obžinky« stala se pomůckou při naší slavnosti/ provedených . »obžinek«.Srdéčné


Předchozí   Následující