Předchozí 0104 Následující
str. 91
Karel Handzel:

U Lachů.

Vypravuje se to o jedné dědině, snad to byl Brušperk, moravský Kocourkov. V jedné dědině neviděli ještě nikdy žáby. Jednou přihodilo se jednomu »dědiňákovi« (vesničan) z oné dědiny, že spatřil na pěšině, jež vedla z vesnice k lesu a močálovité louce, nějaké zvířátko, čile poskakovalo. Dědiňák běžel s novinou. Celá vesnice se »shrkla« kolem žáby a »konvisirovaJi« (vyšetřovali). Nebylo ani človíčka, který by řekl, co to je. Tu přišla jedna stará baba a pravila: »Nic, enym (jenom) budě třeba poslat' pro hlupého Jánka, ten bude isto věděř, co to je, bo un už byl raz ve mlýně a dva rázy v kostele.«; Hlupý Janek přišel, usmál se hlupě na hlupé ludi a pravil: »To je cosik a idě to kajsik.« (To je něco a jde to někam.)

Vypravují horníci posměšně o vesničanech, horalech nebo drota-rech: Opustil bezkydské lesy a přišel do města, kde bylo na ulicích stále plno lidí. Z vysokých komínů valil se ošklivý dým a na lidí sypaly se spousty sazí. Místo zpěvu ptactva zněl rachot strojů a dunění kladiv, a z vrat šachet hrnuli se lidé v cárech a černí jako ďábli. Zlákala ho Ostrava. Slyšel o penězích, které se tam vydělávají v dolech, a ulakomil se na ně. Vstoupil do práce na šachtu. Spustili ho v kleci poprvé dolů do jámy. jež zela k nebi otvorem černějším než nejtmavější noc v bezkydských lesích. Klec řítila se do šachty, jako bys mrštil kámen dolů s nejvyššího smrku na Lysé. Marně si dodával zmužilosti v té ohromné tmě hluboko pod zemí. Někde daleko trhali uhlí dynamitem, založili a zapálili. Ozvala se rána, prolétla bludištěm podzemních chodeb a dorazila až k němu. Zdálo se mu, že to v základech boří se svět. Ani nejstrašnější úder blesku, který nejvyšší a nejmohutnější jedle vyvracel z kořenů, jako když trávu vyškubneš, ho tak nepolekal. Vrhl se před dozorci na kolena, sepjal ruce: »Ludkove, prosim vas, pro všecky svate, pomožte mi navrch, ja se vam odvděčím, dyť mi něni potřeba, abych tu robil, dyť ja mam doma chalupu a kus póla. Pro Boha vas prosim, pomožte mi na slunko Boží!« — Plazil se po kolenou, rozdal horníkům všechen svůj chléb a všechny peníze a se sepjatýma rukama žebronil v pláči, aby ho vytáhli nahoru. »Dyby mi enem Pan Buh dopřál viďet ešče raz to Boži slunečko, už se tu ani neukážu, enem dybych se ešče


wird. Der Unterzeichnete, der in Europa, Asien und Afrika mehrere persönliche Luftfahrten unternahm, auch mehrere Ballons steigen liess, wie auch letzlich bei der Krönung Ihro Allerhöchsten Majestät der Kaiserinn und Königinn Carolina in Pressburg mit grösstem Beifall aufgenommen worden ist, hofft auch hier einen gleichartigen zu erhalten, und beehrt sich, zu versichern, dass man den Schauplatz mit Vergnügen verlassen wird. — Der Schauplatz ist auf der sogenannten Köpplischen Insel . . . Den hohen Herrschaften ist der Eintrittspreis in beliebiger. Willkühr gestellt. Uebrigens sind folgende Preise bestimmt. 1. Platz 1 Fl. W. W\. 2. 30 kr. Kinder bis 12 Jahren zahlen die Hälfte. Das Emporsteigen des Ballon erfolgt pünktlich um 6 Uhr bei Ablösung einiger Pöllerschüsse, Musik ertönt zur Bulestigung. Wenzel Tuschill.

Předchozí   Následující