Předchozí 0136 Následující
str. 123

ným. Jen ještě jeden příklad, moji milí! Celá křesťanská církev nebo křesťané, jež učitelové slovem Božím vzdělávají, jsou připodobněni vorbě. I. Koř. 3, 9, praví Pavel: My jsme pomocníci Boží; vy jste pole Boží. — Což to není krásná věc, moji milí? Tu vidíte, že váš stav laskavému Bohu musí býti milý, proto že ho tím poctil, aby ho v svém slovu vždycky za příklad bral. Zdaliž se vám nezdá, jako by jeho biblí nejvíc pro vás, milí Bratří! učiněna byla; jako by s vámi přede všemi jinými zanášeti chtěl, když z vašich věcí s vámi mluví; tak že zajisté mnohým věcem 'lépe porozuměti můžete, než jiní lidé, kteří nejsou vo-ráči a sedláci. Toť vás zajisté musí těšiti, moji milí! že laskavý Bůh tak vás za ctihodné pokládá, a že se mu váš stav tak velice líbí.—

Všímáme si v knize po této úvaze o vážnosti selského stavu, propletené doklady z bible, co odtud dále Bláha dokazuje proti pověrečnosti selského lidu českého na sklonku věku XVIII. v hospodářství, zvláště při chovu dobytka.

Mezi řádky dočteme se zajímavých podrobností, jak tenkráte hospodáři čeští čarovali a sobě chtěli pověrami přikouzliti úrodu a blahobyt.

Zlaliž pak tedy právem nepřísluší, aby jste všecko, co vám Bůh dal, dobře se naučili znáti, a se dále nezanášeli s všelikými bláznivými pověrami, a pošetilými báchorami. Vaše kráva může z pastvy přijíti a červené mléko dojiti bez přičinění ďábla a kouzedlnice, kterých nikdá nebylo, ačkoli za starých časů mnohá stará žena na hranici byla upálena pro podezřelost, že by krávě byla vemeno porouchala nebo jinác uškodila.

Nemáli nějaká bylina zvláštní vůně a chuti, také ní nic nezpůsobíte. Dejtež pak si říci, aby jste neobyčejné hojení a uzdravování svého dobytka, kterýmž se lidé mezi vámi honusejí, zavrhli. My arci ještě všech mocností přirozených neznáme; ale dříve, než něco s takovým uzdravováním počnete, vyptejte se dobře na to, co vám všelicí poběhlíci, pastuchové a pohodní o tom vypravují; dejte dobrý pozor, zdaliž ti lidé, když ledajakés vodičky a koření s všelijakým kejklířstvím dávají, jejž dobytku podstrkují, nímž potom uzdraven bývá, a jenž není nic neobyčejného, proto že již dávno byl v apatyce k dostání. Takoví lidé vám to bud z lakomství nebo z pejchy nechtějí povědíti, a pro svůj zisk mají vás za blázny.

Čím více a čím častěji mne budete poslouchati, a čím pilněji se budete s přírodou obírati, tím méně budete míti pověr a předsudků. Neboť vy se naučíte, že zrůst bylm a zrostlin záleží na semeně a na půdě, ne ale na dni, v němž je sejete, jako by Zelený čtvrtek, Velký pátek neb jiní takoví dnové nějakou zvláštní moc měly.

Poznáte také, že užitek poušlění žilou na vašem třle a na pořádném živobytí záleží, ne pak na pověrách, jako někdy stávalo v starých kalendářích.

Mnozí z nás se bojejí hromobití; ale což pak by jste fo neměli držeti za slavnost přírody? Ať si nebe hřmí, ať se blejská, houká a zní, všecko se to děje k dobrému světa. Nejsteli co dobří křesťané, jenž


Předchozí   Následující