Předchozí 0157 Následující
str. 144

Přeštovice. Na dílích, stamile, za rybníkem, tlucna, na koby-lince, na čtvrtkách, u Slatiny, na dolích, hejny, v rybníkách, na vrchu, na chvalkovákej, na oulehlích, na rovenskej.

Ptákovice Přední. V sadech, nad sv. Václavem, nad chmelnicí, za pastuškou, v stružkách, pod cestou k Panně Marii, na vápených, nad chalupy, na muškách.

Štěpán Dvořák:

1. Mikuláši ve Zhoři u Milevska.

(S vyobrazením.)

Kdyby se tak objevili, znenadání v Praze, to by celá Praha byla nohama nahoru,« podotkl jistý zhořský soused, přihlížeje k foto--grafování. Mikuláš, má ze slámy upletenou sukni, plášť a čepici, andél též ze slámy plášť a křížek v ruce, čert v dřevácích ovázánfhrachovinou,


Mikuláši ve Zhoři u Milevska.

přes obličej má- černé kraiky ze starého čepce, v ruce skutečné »vidlice od pece«. Anděl vodí čerta na řetěze od vozu. Strojí váli se tak prý dríy i v jiných vsích okolí milevského, ale snad pro »pracnost« ústroje oblékají se již po mode. Ve Zhoři chodí mikuláši obojí, jak na obrázku vidno.

2. Klibna (perechía) ve Zhoři u Milevska.

(S vyobrazením.)

Kobyla dělána jinak než v okolních vsích. Dva výrostci opletou si žebřík nebo dvě lyčičky slámou, a řádně vycpou, vezmou to na ramena, a jiný přehodí přes takto udělaný hřbet kobyly podslamkn. Přední nosič


Předchozí   Následující