Předchozí 0184 Následující
str. 171

pozdravení: »Pochválen Pán Ježíš Kristus« — a zpívali všiekni tři jednohlasně známým nápěvem: 1. »My tři králové jdeme k nim, štěstí, zdraví přejeme jim atd. 2. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k nim přišli zdaleka. 3. Tři králové znamenali hvězdu, kterou jsou viděli. 4. Hned své koně osedlali, do Betléma jsou se brali. 5. Král Herodes kouká z okna, vidí tři krále zdaleka. 6. ,Daleko-li cesta vaše?' ,Do Betléma mysl naše.' 7. ,Co jest v Betlémě nového, že pospícháte do něho?' 8. ,Narodil se nám Spasitel, všeho lidu Vykupitel' 9. Plesej, každá duše věrná, z narození Krista Pána! 10. Jak on nás věrně miluje, o nás velice pečuje.« Dva bílí králové vystoupnou ze řady, jeden vlevo, druhý vpravo, natočí se k »černému vzadu« a zpívají: 11. »Odkad ty tu, černej vzadu, vystrkuješ na nás bradu?« Černý sám: 12. »Já jsem z mouřenínské země, nevzdalujte se ode mně. 13. Slunce je toho příčina, že je má tvář opálená.« Dva bílí králové: 14. »Kdybys byl na slunce nechodil, byl by si se ne-opálil.« Všickni tři: 15. »Slunce je drahé kamení, od Boha Otce stvořený.« Na to »černý« sám vinšoval prostomluvou: »Vinšujeme vám šťastnej a veselej novej rok, abyste ho s radostí přečkali a. s menšími hříchy, s větší radostí po smrti se radovali v nebeském království.« Domácí odpovídají: »Dejž to, Pane Ježíši Kriste!« Po té »černý« král psal křidou na dvéře: C + M + B + 1908. Přijavše obdarování od domácích, všickni tři sborem zpívají toutéž notou jako celou předešlou píseň: 16. »Zaplať vám to Kristus Pán, abyste se radovali — radost věčnou požívali.« Ke konci následovala v dřívějších dobách přidaná některá píseň na harmoniku.

Josef Homolka:

Příspěvek k nářečí středočeskému.

Gajzák, zloděj, čajznout, čajzovat něco, ukrásti, čamik, čamour, mazlík, čandrat, toulati se. čapčoch, starý, tekutý sýr. čaprňata, krátké vlasy vzadu nad krkem, do čar chodit (o kočkách), pářiti se. čejce, malé house, čemerka, čiperné dítě. čemírat se, míhati se, kmitati se. čepejřit se, zlobiti se. čepice, krycí snop na mandýlku. červojedlej, červotočivý. čiča, čičinka, čička (f.), kočka, čičiry, zbytečné ozdoby, čidlani, bubliny pod ledem, cílit se, zlobiti se. čimon, chytrák, šibal. članěk, článek řetězu, čouda, tmavohnědá kráva, čudánek, ohníček, čuchajda, 1. slídil, 2. ničema, čulibiznej, čulisnej, nepěkný, ohyzdný, čumprdum, nedbalec. čuna, svině, čušet, vanouti (vítr čuší). čvachat, čvachtat, stříkati (o blátě), čvaůha, čvaflhal, mluvka, čvaůhanina, žvást.

Dant, bezcenný peníz (nemám ani dant). darmodal, obchodník, dávající na úvěr. dávač, kdo dává obilí do stroje, dávinko, dávno, dejmy, měchy kovářské, devítnik, pluh s 9 radličkami. dlábek, hrací kamének, drábek, dloubák, vyorávák řepní. doběhnout, někoho ošiditi, dobízet někoho, pobízeti, dobřejší, lepší (o jídle vždy), dodernej, hostina po skončeném draní peří. dojča, neupnutá, rozhalená ženská, doleza, neodbytný


Předchozí   Následující