Předchozí 0225 Následující
str. 212

14. 1565. [Když Bartoloměj Bárta chtěl na Martina Nadřínka, staršího nad havéři hor Stříbrných a hospodáře chrámu sv. Trojice, následkem zneužití peněz na opravu chrámu věnovaných nastupovati,] »žádali mne přátelé jeho, abych k louži bláta nepřilíval, že na ten čas jsa u vězení má těžkostí dosti« (A. G. Akta o procesu Nadřínkově mezi listinami o horách kutnorských). Srv. V. Flajšhans, Česká přísloví, I. heslo »bláto«, 5. a 6.

15. 1565. [Bartoloměj Bárta v Bilanech řekl Nadřínkovi, když prosil mezi sousedy o podporu pro chrám sv. Trojice:] »Dám já, ale tichejm duchem, aby ty o tom žádnému nepravil«. (Ibidem.) Viz o tom čís. 14. a srov. V. Flajšhans, Česká přísloví, I. heslo »duch« 4.

16. 1529. [Svrchní štajgýř Zikmund Prášek oznamuje dne 5. listopadu před úřadem horním], »kterak škoda znamenitá se děje skrze vody ty, který sou v Mladým [doplň: Alderu] a v Mantajsu [hašplích to v dolu Flašařích] a že se každý tajden 1 kp a některý groš [doplň asi: na to dává], co by do bláda [sic] metal«. (A. V. Protokol z r. 1529, str. 5.) Srv. V. Flajšhans, Česká přísloví, I. heslo »bláto«, 7. Viz o tom zde čís. 10.

11. 1540. Kurytrávil. [Václav Sekera maje nevoli s vrchním štaj-gýřem Linhartem Mládkem praví, že mu Mládek řekl:] »Zvyjedený kurytrávil!« (A. K. h. o. čís. 593, fol. 2.). — 1538. [V rajtunku dne 17. listopadu pravil Němec Lorenc Gorcanský, když se jednalo o to, mají-li býti opuštěny doly Enoch a sv. Duch:] . . .»nebyla by slušná věc, aby to bez uvážení před se vzato mělo býti, aby potom toho pykáno nebylo jako Rajzího [t. j. dolu tohoto jména], neb slyší se, že jest jeden všecky přemistroval jakožto nějaký kurytrávil.« (A. K. Zprávy, C 4.)

18. 1546. [V rajtunku praví nejvyšší mincmistr Jan z Vítenče a na Tochovicích mezi jiným :] ... »ouředníci dolovní vodpuštění berou nemajíc žádné utěšené hodiny před dělníky, nemajíc jim čím platiti...« (A. K. Protokol, A 4-5.)

19. 1547. Kukla; kuklář; vykuklovati něco. [Kobza s kverky svými vinil Jiříka Kníže a kverky jeho, že jim] »nádobí pobrali, vort vy kuklo váli a ty tři dni, co jsou dělali, rudy po nich nic nalezeno nebylo.« (A. K. Protokol, E. 10.) — 1548. [»Při svolání tovarystva« pořádku havéřského na Kaňku vinil Kotlas Suchého, že prý o něm řekl,] »že by byl ku Ikarem [sicj. I on praví, že nikda proti poctivosti svý neučinil« . . . [Kotlas dále praví,] »že Suchý se sám ohlásil, že jest kukl á ř e m.« (A. V. Protokol Kaůkovský, str. 27.) — 1548. 28. května. »Beran nařekl Zajíce, že otce má kata a sám kukly nechal u Žatee, A to mohu ukázati, neb sem o tom slyšel. (A. V. Protokol Kaňkovský, str. 5.) — 11. června. [Beran omlouvá se před staršími Kaňkovskými:] »mluvil sem to z vopilství i o tom kuklářství sem mluvil« (ib., str. 7.).

20. 1536. »Jestliže který pacholek hajtmanem sě dělaje jiných pozdvihoval a je rotil . . .« (A. M. Protokol, str. 9—10. Instrukcí.)

" 21. 1474. Cep (lat. ducillum); z toho včepni peníze = čistý zbytek. [Král Vladislav přikazuje šepmistrům a radě na Horách Kutnách, aby byl yvrlaf čili čistý zisk (Überlauf) u dolu Klingšmídu na couku Oselském


Předchozí   Následující