Předchozí 0271 Následující
str. 258

I.

Staré prameny lidového obydlí; zbytky hradů; illustrace rukopisů. Názvosloví; věci a slova. Proč zachovaly selské usedlosti svůj starobylý ráz? Co je typ? Vlny kulturní; vlna věcná a jazyková.

Lidské obydlí mělo svoji historii. Z čeho ji poznáváme? Mluví k nám zachované stavby a jednak zachované lidové názvosloví. Má-li předmět svoji historii a měnil-li se, měnilo i slovo svůj obsah, anebo k předmětu

novému vytvořilo se, po případě bylo přejato slovo nové. I ze slov dá se mnoho čerpati pro historii předmětu. Jméno postel vede nás k »postýlati« a vidíme celý řetěz vývoje od jámy v zemi vystlané listím, pak polštáře listím vycpané, až posledním článkem je postel, jak ji známe nyní. Sklep ukazuje na »sklenouti«. Plot vede k »plésti« atd. Slovanským věcem a slovům sem spadajícím bude později věnována zvláštní kapitola.

Ze středověku zachovaly se nám zbytky starých hradů, ale ty nepo-učují nás nijak o lidovém bytu té doby. Byly to stavby svého času nádherné, stavěné staviteli dle vládnoucího vkusu. Pyšný hrad stál od roubené chýše tak daleko, jako duše jeho majitele od duše poddaného lidu. Více poučují nás illustrace starých rukopisů a knih. Ale i tu jsou nepřesnosti. Malíř maloval pro šlechtickou společnost, zdobil proto knihu malbami budov nejlepších, nebo drže se skutečnosti šel ve snaze podati vše věrně tak daleko, že předmět anti-kisoval. Hlavním pramenem vedle názvů zůstávají vesnická obydlí, hlavně usedlosti rolnické.

Proč zachovaly právě rolnické usedlosti svůj starobylý ráz? Snad máme co děkovati ztrnulosti houževnatého venkovského člověka, ale spíše ještě motivům jiným. Život venkovského lidu se neměnil po celá století; vnuk sil obilí rukou jako jeho praděd, mlátil cepem upraveným dle prastarého způsobu, oral hákem, pluhem staré formy. Rolnický dům měl vše, co potřeboval doma: dřevěné mísy, talíře, lžíce až k loučím na svícení, vše bylo domácím výrobkem. Dřevěná stavba odolává dosti dobře vlivu povětří, chalupy 200 let staré nejsou převeliká vzácnost. A shořela-li někomu usedlost, postavil ji za pomoci sousedů dle dřívějšího vzoru a půdorysu.

Všimneme-li si venkovských obydlí, vidíme zase celou řadu vývoje od sušáren, až k chalupě o několika komorách. Někteří badatelé soudili, že nedokonalé příbytky vznikly zrůdou typu dokonalejšího. Nebudeme tomu věřiti, jako nevěříme, že primitivní pluh vznikl zrůdou formy dů-


2. Lešení laponského stanu. a = ätnärisa. b = aulemuora. c =pássjo tjakke. d zz dvéře.


Předchozí   Následující