Předchozí 0273 Následující
str. 260

Římě byl vyvinut kult Vestin; v indštině grha-pati, v iranštině nmänö-paíti, značí »pán domu, pán ohniště«. Védská božská bytost Agni vynikala nad bohy jiné. Zachovaly se staroindické hymny, kde je opěvována chýše jako sídlo bohů, zvláště boha Agni (Agni slovanské ogňb). »Kdo tě, o chýše, vystavěl, kdo stromy v hromadu snesl, pro potomstvo tě zřídil. Prajá pati, převeliký. Boha Agni chováš v sobě, člověka i zvířata« atd. (Av. 9., 3.)

Lidstvo hledalo nejprve přirozené


4. Obydlený vůz na kolečkách. Úlomek popelnice ze Šoproně.


5. Primitivní pletené obydlí na voze v Sedmihradech.

příbytky. Bydlelo v jeskyních. Tam, kde jich nebylo, ve vykopaných jamách. Nad jamou byla jakási střecha ze spletených větví pokrytých rákosím, korou neb kozí; vlastní příbytek byl ještě pod zemí. Teprv když vzdělanost stoupala, vyrůstal příbytek ze země. Člověk měl nedostatek místa, stavěl střecha na kolíky, zřídil jakýsi stan.


6. Obydlí na saních v Sedmihradech.

Tato forma bydliště zachovala se podnes v nejrůznějších místech Evropy. Naši sadaři, hlídači polní a dřevorubci postaví do země dvě dvojice skříženýeh tyčí, napříč spojí je jinými pruty, pokryjí bočné stěny slámou neb korou a mají obydlí hotové. Podobné boudy znají dřevorubci na Harzu, v Taunu, jmenují je tu »köthe« ; v Štýrsku, Kraňsku a v Rudo-hoří říkají jim kram.4) Srov. obr. 1.


4) Geramb, Aus der Hausforschung, Urania III. 9., str. 136; Bunker, Das Bauernhaus am Millstätter See. Mitth. Anth. Ges. XXXII. 1902, Str. 241.

Předchozí   Následující