Předchozí 0293 Následující
str. 280

kamenných, velkých i malých kroužků, dlát i klínů bronzových i brousků kamenných, naramnic a spinadel bronzových, jehlic kostěných a bronzových, koral jantarových a skleněných, ráží a přeslenů kamených i hliněných, mečů bronzových i železných, střel kostěných, bronzových i železných, našich praotců hojně vykopal, mnohé svému patronu na Zvikovci, jiné národ. Museum podal, některé pozůstatky p. Jos. Pachlovi, jiným a jiný ctitelům starožitnin památných milovným, jakož i své spisy mnohé ku založení knihoven národ, ku vzdělání mládeže ve vlasti, aby se pravý duch český čistý vzkřísil, hojně rozdal.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Staročeská rozprávka ze Smyšlenova v Štěbetově pod Klevetovem.

Jiná novina, a nebo rozprávka o tak podobném nebo ještě hroznějším muži.

Jednoho času sedě jen na rynku"takový člověk, rozprávěl jiným o všelijakých svých divných příbězích, dotekl i toho, řka: Já byvši tři sta let v Indii, dostal sem ženu, a byl sem s ní tam pět set let, zplodivše s ní šest tisíc dítek, a jedno každé dítě bylo o padesát lét starší nežli sám já otec.

V tom čase starostí velikou o ty děti narostla mi brada tři míle zdylí, kteréžto nemoha déle pro její tíž snésti, povolal sem pět set bar-býřů, aby mi jí nětco poodstříhali, i stříhali mi plných sedm lét, nežli mi jí pěkně spravili. Z těch pak ostřihaných fousův nadělal jsem všecko samého sena, a dávali mi za každou fůru toho sena deset širokých tolarů, tak sem já z té své brady šedesáté tisíc tolarů utržil.

Toho času také narostl mi takový dlouhý nos, že za půl druhé míle dlouhý byl, a široký na tři čtvrti míle. I nemoha opět toho nosu trpěti a s nim se nositi, povolal sem pět set řezníkův, aby mi jej osekali, ty pak sekali na něm čtyry léta pořád, z něhož nadělali jen samého telecího masa, a prodával sem ho funt jeden za šilink, to jest půl osma krejcaru, a tak sem opět utržil z toho nosu pět tun zlata.

A když sem domu z Indie jel, přišel sem do Hyšpanie, sloužil sem králi spaňhelskému šest a šedesáté let, a měv týž král toho času válku s králem Francským, musil sem proti němu se sto tisícem lidu válečného táhnouti, a dostav se tam do Frankrejchu, více než půl země jeho na sto mil zšiří a zdylí sem vzal, vyplundroval, pohubil a pomordoval, s kořistí pak, již sem do pěti tun zlata nashromáždil, zpátkem se obrátil, a do Madrillu se zase navrátil, kde můj nejmilejší pán a král Hyšpanský dvůr svůj měl.

Tu vyjelo proti mně deset tisíc pěkně vypravených kyrysařův, mezi nimiž mnoho znamenitých hrabat, knížat, velikých pánův a zemanův


Předchozí   Následující