Předchozí 0301 Následující
str. 288

ale tyto všechny předepsané potřebnosti nevyplníš, tedy bud1 bezpečný, že do roka nedočkáš, nýbrž k tvému zatracení zemřeš s kletbou v zatracení neupokojitelnou od toho ducha trápen budeš, jest-li toho nevyplníš.

Pamatuj člověče, co před sebe bereš. Ty musíš hned přísahat, že chceš věčně ctnostný, upřímný a ponížený zůstat. Tak musíš ode všech hříchů fraj býti, když chceš takové obtěžování před sebe vzíti, sice by to nemělo žádné mocnosti a ti zlí duchové budou-li ti také ten poklad odtahovat a proměňovat. Ale nenech se nic vytrhovat v tom obtěžování, nebo zlí duchové tebe budou pronásledovat, abys ty ten poklad nedostal, budou i lidi na tě svádět a ti budou rozličnými posměchy tebe zrazovat a od hledání odvádět. O, člověče, vezmi si Boha, Pannu a sv. patrony na pomoc, vroucím vzdycháním žádej pomoc svatou, aby tobě Bůh ráčit seslat tvého anděla strážce a též těch duší, co ty poklady schovali, jejich andělově svatí s tvým andělem, aby přišli tebe chránit a všechno pokušení od tebe pryč odvracet, abys mohl šťastně a spokojeně k pokladu přijít, tvýma očima jej skutečně spatřit a ke cti a chvále Boží z místa vyzdvihnout a šťastně odnést do příbytku tvého.

K tomu račiž Bůh dáti sré svaté požehnání zde časné i věčné Amen.

Napomenutí

na toho, který virgule klanět nechá a je drží.

Když chceš, aby tobě virgule zrovna ten poklad ukázaly, tehdy jdi pěkně zdlouha, ať mnoho lidí při tobě není, nejlíp dva nebo tři, pak budete pod jménem sv. Trojice; budou-li čtyři, ať jsou pod jménem sv. 5 ran Pána Ježíše Krista, a tak pokračuj vždycky, též taky ať nejsi tuze zapocený a nečiň to při pěkném povětří a to časně ráno anebo na noc. Měj tvář čistou vodou umytou a ruce taky a obleč se do svátečního šatu a při tom vezmi k sobě svěcenou křídu a krucifix a pokrop se svěcenou vodou a napiš na čele tato nejsvatější slova: J. N. R. J., C-j-M-j-B, J. M. J. J. A., to jest Ježíš Nazaretský, král židovský; Kašpar, Melichar, Baltazar. Ježíš, Marja, Josef, Jáchym, Anna.

Tato nejsvětější jména buďte nápomocná a ochranná, obzvláště vezmi na sebe co můžeš svatých věcí, to jest reliquií s ostatky svatých patronů.

Jestli můžeš dostat od duchovního z jeho rukou štůlu, dobrá a platná jest, abys ji v uctivosti na sobě měl, líbej ji, když ji na sebe bereš a též když ji se sebe sundáváš; jest to věc svatá, mocná a tajemství plná. Při takových věcech zahání duchy zlé a přivádí vírou požehnání. A sv. ostatky též taky. — O člověče, měj svaté věci u veliké uctivosti, aby od zlých duchů osvobozen a ochráněn byl.

Když na to místo přijdeš, kde ty virgule udeřejí, tedy začni kopat ve jménu Boha + Otce, Boha + Syna, Boha +Ducha svatého. V moci nejsvětější Trojice Boží a skrze celé umučení Pána našeho Ježíše Krista


Předchozí   Následující