Předchozí 0300 Následující
str. 287

Pane Bože, pro tvé hojné milosrdenství a skrze přímluvu a zásluhy nejsvatější rodičky Boží Panny Marie a sv. Vintíře, všem sem putujícím a zde se myjícím milostiv býti a v jejich neduzích pomáhati, na těle i na duši uzdravovati rač. Amen.

Spisovatel listu žádal pobožných čtenářův, pokudž by někomu z nich v některých jiných příkladech uzdravení nemocných zde zběhlých povědomo bylo, aby jemu v známost uvedl a pro čest a chválu svatého Vintíře v poznamenání své přijíti mohl, též aby se za něho Pánu Bohu všemohoucímu pomodlili, by skrze přímluvu svatého Vintíře ráčil ho, pokudž k spasení duše jeho jest, pozdraviti.

Conscripsit in honorem Seti. Guntheri mgs. Carolus Franciscus Ro-sacinus, decanus Sutticensis et in parte districtus Prachenii vicarius foraneus.

Max. Hroch:

Klíč svatý, kterým se poklady otvírají.

Rukopis z r. 1750, majetek M. Soulkové v Kostelci.

Dnové, kdy se mají poklady hledat a kopat, to jest: v úterý, ve čtvrtek, v pátek a v sobotu, obzvláštně na velký pátek a ten den po nalezení sv. Kříže a v pátek před narozením Pána Ježíše, též taky jak zde v této knize hodiny planetní ukazují a též na sv. Jakuba a na sv. Otilii, na sv. pannu Korunu a též sobě také můžeš vyvolit sv. Antonína Paduanského, on jest patron ztracených věcí a klenotů.

To čiň čistým srdcem v horlivé pobožnosti a silnou vírou, tak do-jista najdeš každý poklad, jenom se hleď ctnostně a pobožně chovat a chudým z nouze pomáhat, na duše v očistci, na chudé kostely a školy pamatovat, pak budeš od Boha požehnaný.

Zapřísáhnutí jednoho každého, který skrze virgule nalezne poklad aneb toho, který ten poklad obdrží, buď najde, neb dostane:

Já od Boha zvolený duchovní z tovaryšstva Ježíšova zapřísahám a obtěžuju každého, který tuto knížku potřebovat bude, pod tím jménem toho nejvyššího a pod jeho spasením a pod tím krvavým utrpením Ježíše Krista, aby když takový poklad vyzdvihneš, ať ne k svému věčnému zatracení, ať ne k upokojení zlé žádosti obrátit, nýbrž když by ho užíti chtěl, ať Boha s tím ctí a chválí, pobožné oběti koná, též takové peníze mezi lidi jít nechá, ne snad na hromadu bez užitku složit, pravím: »mez Hdi jít nechat«.—

Na takové peníze může stavět a slušně lidem platit, poněvadž ten duch jako člověk jej zakopal a v očistci trpí: tak jest povinnen každý poklad bedlivě hledat a tak duším z očistce pomáhat; oni duchové též budou takovému pomáhat, poněvadž ty peníze v zemi zakopané užitku nevydávají, proto také hned aby ta duše tím spíš k vysvobození přišla, dávej chudým almužnu z toho a potřebuj jich v nouzi bohabojně. Jest-li


Předchozí   Následující