Předchozí 0311 Následující
str. 298

* Jeřábek, Zeleného čtvrtku dar 1664. Orig. v arch. Domažl,. Z odeslaných pár jeřábků zeleného čtvrtku, vděčně je přijímajíce, velice pánům děkuji, a v čem zase budoucně vzáctné obci sloužiti moci budu, dle mé možnosti rád všelijak se vynasnažím etc. Z Hrbu 11. April 1664.. Jiří Václav Černín z Chudenic. Jeho Milosti Císařské rychtáři, purgmistru a raddě města Domažlic. — O původu tohoto zvyku (darovali jeřábky na velikonoce) viz Zíbrt, Staročeské výroční obyčeje, 1S89: velikonoce;, týž, Pomlázka se čepejří (Veselé chvíle v životě lidu českého) 1910.

* Kraslice—pisanki. »Vídáme, že bývá krášlené vejce vzácnější pro toho múdrosť, ježto je jest tak pěkně zepsal (pokreslil), ano nf>-bude užitečnější, než nekrášlené.« Štítný. Viz Hanuš Kalendář, 118.

* Nová voda velikonoční. Na Boží hod velikonoční se všechna voda v jednu hodinu ve víno promění. Proměníc se opět ve vodu, nazývá se novou vodou. (Srv. Květy 1847, č. 57). — Ten den po vzkříšení, na Boží hod chodí se v Práeheňsku časně ráno k řece neb ku potoku se mýt »novou vodou«.    J. Konvička.

* Žáby zjara: Sejte hrachy, hrachy, hrachy, hrách, hrách, hrách!"

    V. Doubek.

* Bobotní kontrakt z r. 1777. (Meziříčko.) R. 1777 dne 6. máje stalo se dobrovolné porovnání mezi nynější vrchnostenskou administrací cis. král. kamerálního statku Malého Meziříčka, kraje jihlavského v mar-krabství moravském a níže podepsaným Václavem Polákem, zdejším poddaným a domkářem z dědiny Medřička, který svou chaloupku na vrchnostenském gruntě s povolením vystavenou má a předešle ročně 52 dní pěší robotu s jednou statečnou osobou konati povinen byl. Nyní ale dle nového robotního patentu pod 7. IX. 1775 z ohledu toho místa, na kterémž domek stojí, budoucně 20 dní pěších s jednou statečnou osobou ročně, vesměs podle výminečnýeh patentních hodin, z toho vlastního domku, kamkoliv jemu vykázáno bude, náležitě robotovati se uvolil. Pro ujištění toho přítomné porovnání nejen s obou stran, nýbrž i v přítomnosti slavné cis. král. krajské úřední komise lokální se potvrdilo.

    Bohumil Simonides.

* Požáru zamezeni. V Čisté u Královic hledali občané, když vypukl v srpnu r. 1911 požár, šestinedělku s úmyslem, aby hořící stavení obešla. Dle pověry prý taková obchůzka šestinedělky zamezí další šíření požáru.    Otakar Leminger.

* Krok pravou nohou. Na začátku XVI. století vinil Jiřík nožíř v Hoře Kutné vdovu Markétu z nedodržení slibu manželskému. Markéta řekla prý dle svědomí Jiříka havéře: »Kročila sem pravú nohů, abych muže měla a aby mě tam oddali.« Archiv města Hory Kutné. Kniha práva duchovního, A, fol. 47.    Otakar Leminger.

* Cylindr, glancputýnka se nazývá žertovným jménem. »Ajajaj, pan obroční nosí glancputýnku !« smáli se cylindru.

    Růžena B r ů n o v á.

* Skoupému. Skoupej! do pekla koukej, loupej; do nebe neuvidíš, d j pekla poletíš !    M. Lisertova.

Předchozí   Následující