Předchozí 0384 Následující
str. 371

smažinou, šmahem, vesměs, smítko, drobné smetí, smolina, zápach smoly smučet, funěti, socha, postranice u trakaře. souchrátko, hubený člověk, soumar, rozcuchaný člověk, spantročit, zkaziti, zbacati. spátralej, zchátralý, spizdit, zkaziti, spoušť, zpustlost, nevázanost, spratek, malé prase, spuc-nout, spucovat, snísti, spukavčit, zkaziti se, zasmrádnouti (vejce), spust-loch, zpustlý člověk, srabovina, špatné počasí, stekanda, 1. rozpustilee, 2. bujná hra. strávit se, hubnouti se, padnouti se. stryšák, pole rozlohy 1 strychu. stryšní pytel, mající obsah 1 strychu. sušánka, švestka uschlá na stromě, sušenka, hubený člověk, suška, sušení ovoce, svinčák, svinský chlívek.

Archivní paběrky k dějinám pověry lidu českého.

1. Čarodějka ve Voděradech 1660.

V konceptu archivu místodržitelství království Českého chová se záznam psaný 15. září 1660, v němž místodržící království Českého nařizují hejtmanům kraje Kouřimského, aby podali zprávu o hádačce v Černých Voděradech se zdržující: Pánům hejtmanům kraje Kouřimského. Porozumíváme tomu, že by na panství Koste-leckém nad Černými lesy zejména v Černých Voděradeeh neb jinde nějaká škodná kouzedlnice neb hádačka se zdržovala; lidem hádati, na všelijaké otázky odpovídati, věci tajné vyjevovati, nemoci neobyčejným způsobem hojiti, a k ní nejen odsud z měst Pražských, ale i odjinud nemálo lidí posílati i se scházeti a od ní radu bráti mělo, což nejen proti přikázání Božímu, ale i těžké zapovědí práv království tohoto patrně čelí. I nejsouce slušné takovým nešlechetnostem folkovati, poněvadž vám na takové i jiné výstupky v kraji pozor dávati a všeckno zlé skutečně pře-trhovati neb na nás vznášeti z povinnosti přísluší; že však toho se od vás nestalo, nad tím žádného zalíbení nemáme. Protož jménem a na místě J. M. G. pána našeho nejmilostivějšího vám poroučíme, abyste majíce s hejtmanem téhož panství v té příčině dobrou korespondencí na tuž há-dačku i na její obcování gruntovně se vyptali a pokudž proti ní to, že s hádáním a kouzly zachází neb sice jakou podezřelost v čem zcestném proti přikázání Božímu a právním zápověděm vynajdete, tehdy do příbytku jejího nenadále poslati, jaké podezřelé věci tam se vynajdou, vyhledati a s nimi tuž hadačku dobře ujistiti, examinovati, nám pak o tom, v čem postižena bude a zdali jací potahové proti ní se nacházejí, vyslyšíce také dříve okolní sousedy a jiné lidi, ještoby čeho povědomí byli, dostatečnou zprávu co nejdřív učiniti hleděli. Vědouce etc. Dán 15. Sep-tembris 1660.

2. Vytíral koňské žlaby nekřtěnátkem 1661.

V archivu arcibiskupství Pražského chová se doklad k r. 1661, jak Mikuláš Kavka, poddaný Vilíma Vácslava z Talmberka, přiznal se před právem v Unhošti, že jest

24*


Předchozí   Následující