Předchozí 0403 Následující
str. 390

»Vrbu« s nápěvem zapsal na Dymokursku Dr. J. Konrád.47) Vfce není mi o ní známo.

Ve druhém vydání Kytice r. 1861 přidal Erben ještě některé nové skladby. Z těch zlidověla »Zazděná«. Zpívají ji ve Zlosejně na Velvarsku tímtéž nápěvem jako druhou část Vodníka (Ráno, raníčko panna vstala). Viz Český Lid XVIII. str. 439.

Václav Jaromír Picek byl skladatelem mnoha vlasteneckých písní bez valné ceny básnické. Oproti Čelakovskému a Erbenovi jsou jeho básně hodně pozadu. Byl zastaralým již ve své době. Napovídá nám to Havlíček v básni »Citlivá večerní píseň« s podtitulem »á la Picek«.

K mnohým jeho vlasteneckým písním skládal hudbu Škroup, a nápěvy jeho byly příčinou, že se udržely mezi lidem. Dosud slyšíme je zvláště od starších lidí zpívati. Pickovy písně také hojně šířeny školou,, z níž nyní pomalu je vytlačuje poesie lidová, tak že znenáhla upadají v zapomenutí.

Roku 1843 uveřejnil Picek v knize »Básně« píseň »Hněv«. (Za jezem, pod bezem s Hannou Jeníček). Přetiskována byla různými zpěvníky, ve kterých však měla titul »Oplata«. Pod tímto titulem najdeme ji již v »Hlaholu«48 z r. 1863. Svého času zpívána byla nápěvem od Ft. Škroupa. V letech devadesátých minulého století zpívala se v Chržíně nápěvem písně »Pod dubem, za dubem měla jedna dvě«,, v níž nepochybně našel Picek svůj vzor pro ni. Nápěv uvádí Erben jakožto č. 529. Během času doznala, píseň některých změn. U Picka začíná: »Za jezem, pod bezem*, což v lidovém variantu změněno v: »Pod bezem, za jezem«. Místo: »pokutu nemilou na něj vložila« zpívá se: »pokutu velikou mu uložila«.

Z prvního svazku »Písní« z r. 1847 zpívány jsou »Mé písně« (Písně dcery ducha mého), jež otiskovány téměř ve všech zpěvnících & zpívány s velikou oblibou mezi lidem. Tu a tam zaslechneme »Máje« (Můj milý mi na letnice sadil krásné máje).

Úplně zlidověla »Nedůvěra«, jež doznala následující změny::



. Praha 1863.


47) Národopisný Věstník Ceskoslovanský IV. str. 59.
48) Hlahol. Společenský zpěvník český. Sestavili E. Z. a Jos. R. Vilímek,

Předchozí   Následující