Předchozí 0453 Následující
str. 410

21. Při mytí stolic a lavic zapomene-li dívka utříti kapky dolů visící, a mužský by z nich tři vzal a dal je mezi dvéře, by se rozetřely, tedy ona dívka ztratí pamět nebo čest.

22. Kdo pije z mládí vlčí mlíko (od vlka), bude velmi silný.

23. Ten mladík nemá holky rád, na kterého psi mnoho štěkají.

24. Má-li dívka od mladíka nůž, neb naopak, a ten nůž sezrzaví, sezrzaví i láska jejich.

25. Přijde-li mladík do světnice, kde peří derou, musí také trochu peří sedrati, aby nedostal uprskanou ženu.

26. Kdo na cestě do kostela jí, volá naň Panna Maria: »Yítám tě, nestřídmej, slovem Božím. Ještě dnes na tebe hlady složím.«

27; Kdo se modlí a neklečí, budou ho boleti kolena.

28. Když se umrlec vínem umyje, a to víno se potom některému opilci do pití přidá, zoškliví se mu nápoj, a on od opilství upustí.

29. Narodí-li se dítě v den některého známého svatého neb světice, a rodiče dítěti na- křtu to jméno, jež si na svět přineslo, nedají, nezůstane dítě na živě, umře.

30. Kdo ze příze v sobotu upředené a setkané ušije rubáš, nebude v něm mrtvý, který ho dostane, moci shníti.

31. Kdo se poraní železem neb oceleni, má dáti nástroj ten uschnouti, a rána se dřív zahojí, nebo srezavěla-li by krev na nástroji tom, bude se rána hnojiti.

32. Proti zimnici, najdi stonožku, neb tři chřobáky, zaší je do něčeho a nos je na krku; až pojdou, pojde i zimnice.

33. Nemůže-li vozka z místa hnouti s vozem (jako by měl učarováno), necht uhodí třikrát násadkou biče (biéiště.tem) na formánek u vozu a hned pojede.

34. Veze-li hospodář obilí k setí, v němž jest mnoho koukole, ať pytel z vozu shodí na ouvazek na zem, obilí bude čisté a žádný koukol v něm nevyroste.

35. Který mlatee při domlácení obilí nejposlednější cepem udeří, bude nejdéle živ, druzí mlatci se mu vysmívají a »starej« mu přezdívají.

36. Hodí-li tkadlec za kočkou na pec některý čteník příze, již mu hospodyně ke tkaní plátna svěřily, žádný se více po čteníku tom ptáti nebude.

37. V každém domě je had, jenž nese stejný osud s hospodářem; zabil-li by kdo hada toho, ani hospodář dlouho žíti nebude. Kde není had, není ani hospodář.

38. Bojí-li se mužský utříti knot hořící svíčky s holými prsty, že by se spálil, bude se báti ženy.

39. Rodiče schovávají pro děti peníze, které jim kmotrové při křtu do vínku dali. V dospělém věku teprv je. dětem dají, a ty jich nesmějí použiti, leč jen v největší nouzi, a pak cokoliv s těmi penězi započnou, vše se jim daří a mají s nimi štěstí.


Předchozí   Následující