Předchozí 0463 Následující
str. 450
Jos. Leclinský:

Starodávné slovenské obyčeje a pověry včelařské.

Z rukopisu z r. 1762.*)

Vyhánění včel do pole na jaře. Na »prvesnia«**) když úly vykládáš, a chceš všecky včely do pole pustiti: tehdy odlom tři lískové pruty, a udři nimi každý úl třikrát, mluvě tato slova: Poďte že ve jméno Božie pracovati na Boží ruku, pod Boha všemohoucího rukou; aby ste věrně pracovaly, sebe i mne živily, a jinému škodu neučinily.

Aby včely na jař mocné byly. Podkuřuj včely lebedkou a nalívej jim do válovčeku (žlěbku) vody javorové a březové.

Aby se ti včely rojily a bohaté byly. Na vánoce nasyp mraveniště (mravce spolu s zemí) na vrch úlu, a řekni: Jako tito mravenci hojně jdou, tak i mé včeličky ať hojně jdou s Boží pomocí, z Pana Boha do-pomoci, aby bohaté byly.

Když roj osadíš, vezmi z pod něho zem, na vrch úlu ji nasyp, a řekni takto: Jako tato uherská zem jest rozhojněná a bohatá, tak aby moje včely bohaté byly, a to z Boží moci, z Pána Krista dopomoci.

Aby ti mnoho rojů-vyšlo. Vezmi z. toho žita, co na Vánoce stojí na stole, a polož z něho na vrch každého klasu dvě neb tři zrna, řka takto: Já tebe tímto darem obdarúvám: tolkými rojy ty mne obdaruj! — Když roj osadíš, vezmi kaši a zavrtej ji do desky, kde (kam) úl položiti máš.

Aby ti roje neucházely. Když vyjde prvší roj (prvák), tehdy s tím nožem, s kterým se med podbírá, udělej kráž vůkol, a do prostředku ten nůž zapchni a nechej tak.

Když se včely rojí, ulap z toho roje jednu včelu, udělej prstem kráž (kolo); vyhrab u prostředku kráže jamku; pochovej ulapenou včelu do ní, a řekni tato slova: Jako tato včela nemůže utéci, tak tobě i jiné z toho zátvoru nemohou utéci, a to z Boží moci a Pána Krista dopomoci.

Aby roje vysoko nesedaly. Na Boží narození vetkej nůž do úle poníže letáče (česno), a bude nízko sedat'. Anebo. Vezmi na pokřivku žeravého uhlí ; polož je tam, kde chceš roj osaditi. Jestli zůstane po tom ohni bílý popel, šťastně se ti bude vésti; pakli černé uhlí, nešťastné to místo.

Aby roje na jedno dřevo sedaly. Mateřinou duškou a kopytníkem potři to dřevo, co jest před včelínem, a rád tu sedne.

Aby včely při osazování neštípaly. Potři sobě ruky s rútou a nebudou tě štípati.

Aby roj v úle seděl a rád tam zůstal. Pokrop úl vnitř ženským mlékem na svatou Luciu; odelni tři ívery z jakéhokoli dřeva, odlož je


*) Za laskavé zapůjčení děkuji p. J. Vančatovi, koláři ve Vesci u Kovářova. Rukopis prozrazuje původ slovenský podle nářečí. . **) Tak je napsáno v ukopise.

Předchozí   Následující