Předchozí 0464 Následující
str. 451

na dobré místo, kde by se ti zdálo, a nechej je až do vzkříšeného dne. V ten den je opáč (pozři); pod kterým íverem najdeš jednoho aneb víc červíků, polož všecky úle na to místo. Aneb: Ostříhej jehničku a tu vlnu rozděl na troje, a polož na tři místa. Na kterém místě ta vlna švihne, tu polož úl, a bude se ti dobře vésti. Aneb. Pokrop tenkrát, když budeš roj osázeti, úl vnitř ženským mlékem, a zůstane ti vnitř v klátě.

Aby včely nikam neodešly. Učiň z parajkového (parunkového) vosku (je to svíčka parajková, kterou havířky šťavnické z květu rozličných bylin zhotovují a po všech co kadidlo léčivé proti zapálení těla prodávají) svíčky tři, a přilep je pevně do úlu, když roj osadíš, i nepůjdou nikam.

Aby se včely dobře rojily, silné byly, a aby jim jiné včely med neodnášely. V jes.eň, když máš hrozno, vytlač ho, a městě tom uvař maleřinu dušku, rojovník a diktámentu — z čeho včelám každý den lívej do žlěbku, a klaď před ně. To je zkušená vec jistá; to jim neuškodí; nebo z toho silné budou.

Aby se druhé včely nenaučily na tvé. Zprav z červeného sukna zástavku, a vystav ji ve dne nad včelínem; přestanou chodit Aneb. Když včely na jař podlamuješ, dej kouru netaty(?); budou silné i bohaté. Aneb. Když se nerojí, zatkej jim letáče, a urob jim na zadku; budou se rojiti.

Aby ti včelám jiné včely nemohly škoditi. Obmaž medvědím sádlem letáče; pakliby se tím nedaly odpústiť, tehdy natři živý oheň,*) smíšej ho s medem, a tímto letáče okolo pomaž, a svoje zamaž. Aneb. Na Boží narození, když přijdeš z utierni (jitřní), jdi právo k včelám, a vinšuj jim, řka : Pane Bože, požehnej že ty tento statek (dobytek) můj svým svatým Božským požehnáním, a to ve jménu Boha Otce, i Syna, i Ducha Svatého! Při tom kolik rojů míti chceš, na každý úl z pravé ruky tolik prstů ukaž, ku př. jeden, dva nebo tři prsty.

Na Boží narození když jdeš na utíren (jitřní), tehdáž jda přes dvéře, vezmi potřikrát vezmi prachu z prahu. Po skončených službách Božích vyjdi první z kostela, a tím prachem posyp třikrát před včelami.

Aby žádné cizí včely nepřemohly tvé. Vezmi česneku, medvědího sádla, pepru a málo medu; to smíšej spolu, a potom na jař, když včely ven pouštěti budeš, namaž těmi věcmi letáče, a tak je žádné cizí včely nebudou moci přemoci.

Když se včely mezi sebou nemíří. Když se tvé včely mezi sebou nemíří, vezmi z nich vosku, podkuřuj je ním, a nebudou se vaditi.

Když ti vlaštovice na včely jdou. Vezmi nový hrnec s pokřivkou; potom vezmi datla a vlaštovici ; polož je do toho hrnce; hrnec přikri, zamaž a dej ho do ohne potuď, pokudby datel a vlaštovice na prach nezhořeli. Ten prach smíšej potom s medem a medvědím sádlem, a potři ním okolo letáče ; z toho se budou velmi rojiť.


*) Živý oheň, to jest uhlíky z ohně, vzníceného třením dřeva ó dřevo. O tomto vzácném kulturním přežitku viz Zíbrt, Seznam pověr a zvyklostí pohanských, v Praze, 1894.

Předchozí   Následující