Předchozí 0486 Následující
str. 473
Zavleč jeho mezi trní, Bezpečné sa ohlídaj, Zahvízdaj na kamarády, Jak se dalo, povídaj. Jestli jich víc uhlídáte, Z ticha je obejděte, Najstaršího najvíc bite, A peňáze vezměte.

Přetřásejte jim baráky, Pytlíky s nich shazujte, Pretrásajte měšce taky, V kozly k stromům vázajte; Jeden každý svého táhni, Sužuj podlé libosti, Nebuda ta Bůh mít za zlý, Jeť ty hledáš živnosti.

Nedaj znát na sobě strachu, Jef uvidíš vojáka, Hned v rychlosti, s veselostí, Hoď kulku do obuvnaka; Vyskoč z dycha, strhni z ticha, Cákaném lámaj nohy, Zebera zbraň, skoč na koňa, Ubíraj sa pod hory.

Ve dne sobě odpocívaj V dolinách při slunečku, A v noci sobě pospíchaj K dědinám pri měsíčku ; Baj do mlýna k mlynářovi S pacholky sa dostaneš, Neb časem k officírovi Do příbytku sa vlámeš.

Bar by ťa chtěl pri rabunku Někdo poklad tajiti, Svaž mu nohy, také ruce, Daj mu boky páliti; Jestli se ti nechce vyznat, Masť mu hlavu za tichem ; Nechceli ti peňáze dát, Pobízaj ho obuchem.

Lepší jest práce Valachův, Nežli polní robota; Lepší, nežli sedlákovi, Kteréhož souží psota: Jen sa vždycky toho přidrž, Nic tia scházet nebude, Fíabuj, zbíraj, kraď; obíraj, Víc a víc fa přibude.

Modlitba rolníka r. 1739.

Před 5 lety získal jsem v Plzni pro svou sbírka literatury kramářské zajímavý tisk o 6 listech sešitých v 8°. Titulní list má vyobrazení Krista na kříži, u něhož na zemi leží lebka a tři svaté ženy naříkají; nad křížem vznáší se holubice a nad ní Bůh Otec. Kolem obrázku vine se ozdobný rámec. Na druhé straně počíná : Modlitba k Nejsvětějším Pěti Ránám Pána Ježíše.

Na str. 3. pod ozdobným pruhem: Kdo chce na hromadě pšenici spravit, ten musí hromičnou svíci rostvítit a do hromady pšenice postavit, a křídou, která je dobře na Tři Krále svěcená, s tou křídou musí čtyry kříže na tej pšenici udělat, nebo napsat. A ten nesmí jísti ani píti, až to vykoná. Svíce ta se musí rozsvítit dřívej i než se ty slova říkají. A ty kříže se taky musí nejprve napsat, naposled evangelium Svatého Jana se má říkat, Amen. Pochválen buď Ježíš Kristus, dnes je den, ať ten prant ty pšenice vyjde všecken ven, k tomu mně dopomáhej f Bůh Otec, f Bůh Syn, f Bůh Duch Svatý až na věky věkův, Amen. Já jdu na pole, rosívám mou pšenici, tak aby byla stalá na deset let, jako Pána Spasitele našeho Ježíše Krista Jeho slova O Bože můj, cos mně tak opustil, ta pšenice aby byla tak jasná a šťastná, skrze Svatého Marka, skrze Svatého Jana Evangelisty, skrze Svatého Lukáše, skrze Svatého Matouše Evangelisty, když jsou byli v Jordáně s Pánem Krystem. když


Předchozí   Následující