Předchozí 0487 Následující
str. 474

byl křtěnej, tak aby mně má pšenice stála, jasná byla, jako ta voda, když Pán Ježíš byl křtěn: Tyto slova jsou všecky pravdivý, jakož se stalo: k tomu mně dopomáhej, f Bůh Otec, f Bůh Syn, ý Bůh Duch Svatý až na věky věkův, Amen. Pochválen bud Ježíš Krystus, Pán Krystus vstal Vskříšený, kraluje z Bohem z Duchem Svatým, ať má pšenice je tak jasná a tak šťastná, jako Pán Krystus z mrtvých vstal, k tomu mně dopomáhej, Bůh Otec f, Bůh Syn f, Bůh Duch ý Svatý až na věky věkův, Amen. Co se dotýče květu, nesmí taký jísti ani píti. Pochválen buď Pán Ježíš. Krystus, dnes je den, at ten prant a všecky neřesti s pšenici jdou ven, k tomu mně dopomáhej Bůh Otec, f Bůh Syn, f Bůh Duch Such f Svatý, až na věky věkův, Amen. Tak aby má pšenice byla šťastná jasná jako jsou ty slova Pána Spasitele našeho Ježíše Krysta, jenž kraluje na nebi i na zemi, ať se to všecko stane, jako se ty věci staly při jeho Vskříšení, tak jako spatý Jan napsal Ježíši Nazaretský, kterýž vstal z mrtvých za nás všecky: Přitom dej požehnání na tu pšenici jako v Jordáně Pán Ježíš všeckněm svým dal, požehnej nás Bůh Otec, f Bůh Syn, f Bůh Duch, f Svatý až na věky věků, Amen. Kdo chce tyto slova říkat, když přijde do půl pole, musí říkat Evangelium Svatého Jana, a nesmí slova pochybit, jakž následuje:

Evangelium Svatého Jana v první kapitole. Na počátku bylo Slovo, atd.. a Bůh byl Slovo.

Dalejic co se dotýče řezu na chmelnicích: Pochválen buď Ježíš Krystus, dnes je den, ať ten res a všecky neřesti s této chmelnice vezme všecken ven, k tomu mi rač dopomocti, Bůh Otec, f Bůh Syn, j Bůh Duch f Svatý až na věky věkův, Amen. Tyto slova se musejí třikrát pořad říkati.

Když kdo mračna vidí, nechť je zlý nebo dobrý, ten ať padne na kolena svá naproti tomu mračnu a řekne třikrát takto: A Slovo tělem učiněno jest, a přebývalo mezi námi, musí třikráte kříž naproti tomu mračnu udělat.

Ty slova jsou od jednoho otce duchovního, řádu Františkánského vypsaný. (Zatím jest ozdoba trojhranná; složená z hvězdiček.) Dole pod čarou na str. 10., kde výtisk končí: Vytištěné Léta 1739.

Jos. Luzum:

Paběrky lidověclné z nejstaršího musejního rukopisného Passionalu.

I.

Povzbuzen radou učitele svého p. prof. Zíbrta, pročítal jsem rukopis musejní Passionál a vybíral jsem z něho vše, co se týkalo lidových obyčejů, pověr, zábav, slavností. Passionál jest upraven z latinské předlohy, ale český upravovatel patrně znal podání lidové české, znal názvy


Předchozí   Následující