Předchozí 0048 Následující
str. 29
Dr. Čeněk Zíbrt:

K. J. Erbena opis opery o selském pozdvižení r. 1775.

Pilný pěstitel studií o dějinách české hudby, p. Dr. Alois Hni-lička, rada zemského soudu v Praze, přinesl na ukázku zajímavý doklad, jak sbíral K. J. Erben vedle písní také lidové opery umělého původu, ze života lidu českého.

Roku 1833 v září opsal si v Miletíně, ve svém rodišti, Erben skladbu od D. Antoše (!), jejíž varianty jsou známy ze studií Dra J. Kalouska, Dra K. V. Adámka, J. Svatka, F. Meněíka i podepsaného a jiných, kdož psali o selském vzbouření r. 1775. Pan rada 3")r. Hnilička přál si, abych upozornil v Českém Lidu na tuto skladbu v opise Erbenově. O hudební stránce této opery v Českém Lidu podá studii výborný znalec lidových oper moravských, p. Dr. Emil Áxmann. Tuto otiskujeme text, pokud z roztroušených poznámek možno jeho základní osnovu sestaviti v jaký taký celek.

Zajímá, že písně této opery Erbenovy shodují se s vložkami hudebními v divadelní hře lidové o selské vojně z XVIII. století, kterou uveřejnil v Českém Lidu X. 227. Dr. K. V. Adámek. Měl snad Erben text proeaický tohoto divadla také v rukou? Důležité jest, že Erben zachoval i hudbu a nápěvy k těmto písním, takže se opis Erbenův doplňuje s rukopisem Dra K. V. Adámka.

Erbenův opis má název: »Selské pozdvižení roku 1775. Richtář Tenore. Písmák Alto. Vůdce pozdvižení Basso I. Zprávce Basso JI. Violino I. Violino II. Violonzello. Od D. Antoše. K. ,T. Erben 254. I.« Na konci: »K. J. Erben v MUetíně 11. září 1833.« Na konci partu tenorového tužkou: »v Kaprové ulici Nro. 45 v I. poschodí.«

Vůdce pozdvižení:

1. Sedláci! ehalupníci, baráčníci! vejměníci! nádenníci! řemesníci! všichni poddáci! 2. Mocí naší všem nařizujeme, pod vypálením přikazujeme: z každého lumera jednoho muže, neb to jinač bejt nemůže, čtvrt hodinou postavte, k selské vojně bez meškání dostavte. Kdo se nechceš přidat k naší armádě, hned máš okna, kamna na hromadě! Domovní stavení zle zrunyrujem, co by krejcar platilo, to všecko zplundrujem.


Předchozí   Následující