Předchozí 0216 Následující
str. 197

Tirývaly, a my každou chvíli myslili, že budení v těch vlnách pochováni; ale že jsme měli dobré vesláře, šťastně jsme k břehu přistáli, však ale až do kůže umoklí od přehrozných vln.

Též byste rádi věděli, jestli zde nějaká jiskra křesťanstva se vynachází. Ne jiskra, ale velký plamen. Zde jsou všelijací křesťané, jakož: armeni, rekové, římští katolíci, též protestanti. Arméni pochází z Asie, ale jsou dvojí, jedni katolíci, a druzí odtržení. Ty, co jsou katolíci, skrze francouské vyslance obráceni jsou z šismati-ckých neb oddělených v Asii, pročež nyní oddělenci katolíky nenávidí. Kněží obojích nosejí velké brady. Katolíci z nich slouží mší svatou tak jako naši, s malým rozdílem; drží se však starého kalendáře jako rekové; mají o 14 dní jak vánoce, též i jiní svátky později, a mnohem více zasvěcených svátků, než my; tolik jako rekové, totiž: 125 do roka.

Otázky a odpovědí.

Habáni. (Dr. M. W.) Pokud vím, nejlepší posavad a nejobšírnější studii o Habáneeh a jejich keramice sestavil zemř. Pavel Beb-lavý, Habáni v Sobotišti, Časopis muzeálnej slovenskej spoločnosti ročník XV., Turčiansky Sv. Martin, redaktor tajemník Václav Vraný, 1912, str. 2, 34, 69, 99.    Č. Zíbrt.

Španihelský čili Karavacenský křížek proti blesku a hromu. (Vdp. Čihař, děkan v M.) Křížek ten, o němž přejete si zpráv, byl znám také u nás, zvláště v rodinách šlechtických, na př. u pánů z Pernštýna. Známost jeho šířila se asi vlivem jesuitů španělských a stykem se Španělskem, poutěmi k sv. Jakubu, cestami ve službách diplomatických a pod. Léta 1641 byla vydána zvláštní knížečka s vyobrazením tohoto kříže, z níž vybírám zmínky, které podají názor, jaký význam u nás zbožná víra přičítala domněle zázračnému kříži španihelskému, Karavacenskému. Upozorňuji na tento zvyk, nositi křížek Karavacenský, proto, že posud, pokud mi známo, nikde o něm nebylo psáno: Španihelský křížek, který jinač slovo Karavacenský, jest velmi užitečný proti blejskání, hřímání, hromobití, krupobití i všelikému bouřlivému a záškodnemu povětří, při sobě nositi. Jest již přes devět set let, jak sobě Maho-biedánští Maurové Hispánii poďmanili. Léta pak Páně 1212. z Affri-ky i x Hispánie sebrané jejich vojsko, sám Pán Bůh dne 16. července {podnes ještě ten svátek svatého kříže slove) skrze malou. hrstku znamením svatého kříže oděných, nesčíslný počet nepřátel poraziti ráčil, do sta a osmdesáti tisíc, křesťanů pak padlo toliko pětmecítma (25). Král Mahomet, hlavní všech vůdce, z boje do Afriky utekl. Abuzeit, bratr jeho, v Hispánii zůstav, království Murcie (v němžto město Karavaka leží) držel; a po několika le-


Předchozí   Následující