Předchozí 0228 Následující
str. 209
Dr. Čeněk Zíbrt:

.

S 8 vyobrazeními Otakara Štáfla.

Po Blatsku, o němž jsme podali zprávu v č. 3., Chodsko! Po krásné knize Em. Fryšové o kraji a lidu na Blatech cyklus obrazů Otakara Štáfla, vkusně a skvostně vypravená kniha Chodsko, kterou věnuje »Politika«, závod tiskařský a vydavatelský v Praze na rok 1914 svým příznivcům. Průvodcem po Chodsku jest čtoucímu A. Weber. S laskavým svolením správy »Politi ky« (děkuji zvláště za ochotu p. řed. E. Geistlichovi), otiskuji sličné kresby mistra O. Štáfla, výběr z knihy Chodsko, a upozorňuji na zajímavé toto dílo.

Co do zevnější úpravy, jest Štáflovo Chodsko mistrným vzorem moderní knižní úpravy. Již obálka s výzdobou podle vzorů lidové ornamentiky české svědčí o vytříbeném vkusu, s jakým se umělec pohroužil do nevyčerpatelného zdroje motivů a techniky lidového umění. Ještě více potvrzuje to provedení obrázků. Jsou to jednak barvo tisky zdařilé, pořízené věrně se všemi výtěžky moderního umění reprodukčního, v tiskárně »Politiky«, podle sličných originálů mistra O. Štáfla, jednak kresby téhož mistra, z nichž vybrané ukázky podáváme.

Barvotisky zachytil mistr O. Štafl ráz a vůni kraje chodského, malebnost zakrytých vesnic i typy a kroje a zaměstnání lidu chodského. Ať jsou to celkové pohledy, nebo výjevy z návsí a chalup, se zahrádkami pod okny, ať tichá zákoutí a živý ruch na náměstí z Domažlic, nebo Domažlická věž chodského hradu s okolím v zimním rubáši sněhovém, nebo zobrazení tkadlce se starým stavem tkalcovským, nebo pilné krajkářky, jak paličkují u okna v chudé jizbě, nebo přástky s pohádkovým kouzlem zimních večerů v senci chodské, nebo památný pomník českého vítězství knížete Břetislava I. nad Němci r. 1040, kaple sv. Václava na Brůd-ku, nebo rozkošné vyobrazení svatebního průvodů, kdy odvážejí


Předchozí   Následující