Předchozí 0267 Následující
str. 248
A tam hore, na hore,

Na zelenom javore,

Tam mi vlčok z diery nazerá,

Tolikéto uši, hlavu, ústa, zuby atd.

Sekám, sekám, sekaničku, nasekám si šestnáct, kto neverí, nech pričíta, či jéj je nie šestnáct. (16 paličiek.)

Václav Bolech:

Zakladatel rybníků jihočeských Jakub Krčin z Jelčan v lidovém podání.

Jako všecko panství Rožmberské, tak i Netolicko svěřeno bylo v druhé polovici šestnáctého věku péči a správě známému regentu Jakubu Krčí novi z Jelčan. Muž tento, jak známo, byl věhlasný a důmyslný hospodář panství sobě svěřených a nejoddanějším sluhou svého velmocného pána. Statky Eožmberské povznesl svými důmyslnými opravami a podniky na stupeň nebývalý. Ovšem, nejvíce činnost jeho soustřeďovala se v kraji třeboňském, který jemu děkuje svým zúrodněním. Jeho činnost v oboru zakládání rybníků zvláště jest uznávána.*)

Lid podnes si vypravuje, že při všech příležitostech dbal dobra a prospěchu domu Rožmberského, ale naproti tomu že byl tyranem a sužovatelem lidu nešlechtického, zvláště jemu poddaného. — A po jeho činnosti zachovaly se v okolí Netolic památky, ovšem ne tak hojné, jako v Třeboňsku.

As půl hodiny od Netolic, směreni k západu na Prachatické silnici stojí zámek Kratochvíl, práce Krčínova. Panství Netolické dlosud honosí se hojností zvěře a tak tomu bylo i dříve, ba ještě v míře mnohem větší. Zvláště vysoké zvěře byla zde veliká hojnost. Kratochvíl byl lovecký zámek, postavený uprostřed rozsáhlých lesů. Kolem zámku zřídil Krčin oboru, a proto okolí tomu dosud Obora se říká. Při zámku založena byla květince, jíž po Čechách prý sotva rovné byl bys našel. Kol zámku byl vykopán hluboký příkop a vodou napuštěn. Přes něj do zámku vstupovalo a vyjíždělo se po zdvihacím mostě ze strany jižní, kde nyní branou do nádvoří se vchází. V čase honů, kdy panstvo na Kratochvíl se sjelo, zataženo bylo širé okolí řetězem robotníků, kteří k zámku se blížíce všecku zvěř vyplašovali a úzkým kruhem


*) Viz literaturu o Krčínovi, Zíbrt, Bibliografie České Historie I. s. v. Krčin v geneologii.

Předchozí   Následující