Předchozí 0296 Následující
str. 277
Dr. Čeněk Zíbrt:

Lidová hra staročeská: Esther.

Otiskuji z rukopisu, který si pořídil r. 1867 Josef Poloprutský, lidovou hru z okolí Vysoké nad Jizerou, věnovanou známému biblickému díěji o Estheře. Otiskuji hru tuto pro zajímavý obsah, jenž jest upraven podle vkusu obecenstva, lidu prostého, i pro herce, rovněž z lidu vybrané. Známý děj zpracoval neznámý skladatel, soudlíc podle časových narážek a slohu, asi již ve stol. XVIII. a opisy udržovalo se toto divadlo od ochotníků, z pokolení na pokolení.

Rámce dějového použil skladatel ku líčení života venkovského, k rozmarným i rozpustilým hovorům laškujících sedláků, k obrázku svatebních obřadů lidu českého, s řadou družiček při čepeni nevěsty. Sloh vůbec přizpůsoben lidovému nářečí a jeho zvlášt-nosti jsou dosti zachovány i ve zkomoleném tomto opise.

Bohužel marně jsem pátral po skladateli tohoto divadla. Na rukopise (jsou to púlarchy v celku, přeložené na dva listy) nic není mimo podpis »Esther 18.4/3.67 a 18 4/3 69. Josef Poloprutský«. Snad dobře hádáme, že tyto dni, v březnu r. 1867 a 1869, hru provozovali vesničtí ochotníci. Bude to asi hra z téhož ovzdluší a téhož původu, jako divadlo o Libuši, které právě otiskuji v časopise Divadlo, red. B. Kavka, Klí., 1914, podi názvem »Lidové divadlo o Libuši a o dívčí válce z roku 1816. Nová komedije o Libuši Leta Páně 1816, dne 12. března dáno ve Staré Vsi.« Z téhož kraje uveřejnil Ferd. Menčík Velikonoční a Vánoční hry lidové.

Snad by to nebyl nevhodný pokus, oživiti tuto hru a zkusiti, jak by se dnes líbila a posuzovala na jevišti venkovského divadla. Zatím otiskuji skladbu jako ukázku z českého lidového života v Podkrkonoší, vtěsnanou v rámec biblické látky o královně Estheře. Ponechávám nesprávnosti i zvláštnosti pravopisné.

Opovědník:

Šlechetní, poctivi, důstojní páni,

jenž ste tuto shromáždění

buď od stavu neb sprostnosti,

všecky vítám z upřímnosti,

a prosím za malé strpěni,

chcem opět představovat věci divný,

ato Ašvera, krále velikého,

i také Esther, manželku jeho,

co se za jeho kralování přihodilo,

paměti hodno jest pro každého.

Prve než co začnem mluvit,

musím míru předpovědit,

jakou měrou jeden každiý měří,


Předchozí   Následující