Předchozí 0443 Následující
str. 424

Mládenec keď toto Všetko vypočúval, Uši dolu spustil, Srdce si nadával, A po malej chvíľke Len týmito slovy: Nech všetko čert vezme! Povedal starcovi. Nikdy sa nebudem So žeůbou blázniti, Neb nechcem trápenia S žiadnou ženou mati. Kadšej si uviažem Na své hrdlo kameň, A skočím do vody, Tak mi budle Amen.

Vilém Karásek:

Mlynářské řády a práva před sto lety.

Otec můj, mlynář v bývalém mlýně Letoštickém pod Nevězicemi u Vorlíka, míval mezi písemnostmi také soupis řádů a práv mlynářských, úředně vydaných patentem 1. prosince 1814. Dokazoval vždy, že jsou tyto řády a práva upraveny na základě starších předpisů a zvyklostí cechovních. Podávám je pro budoucí paměť do Českého Lidu. Zaslouží pozornosti i po stránce názvosloví mlynářského. Prosím za opravy a doplňky. Slyšel jsem, že vrchnosti v jednotlivých krajích si přidávaly i ubíraly v nich podle záliby

a potřeby.

*

Žádné stavení mlýna, žádné jinačení vodotoku, vpádu neb výpadu, jezu, stavidla (šlajsny), žádné výšení neb nížení cejchu nebo-liž normálního znamení (vodoměru), hlavního prahu, žlabu aneb ná-mětku; žádné vyvádění vody z řeky aneb potoka, žádné brlení aneb tarasování břehů, na tentýž způsob také žádné přetvoření obilního mlýna v nějaký jiný stroj, nemá se bez povolení a bez předběžného vyslechnutí oněch, jimž na tom záleží aneb jich škody se to týkal, před se vzíti.

Jédtan každý má právo, o vystavení nového mlýna pořádnou cestou se ucházeti; politický úřad ale má žádané povolení jen v tom pádu uděliti, když se tím prospěch lepšího posloužení lidu dosáhne, a když se to tak státi může, aby potoku aneb řece příle-žící sousedově žádné škodě vystaveni nebyli, jejich posavadnímu užívání vody žádná překážka se nečinila a již před rukama jsoucím vodním strojům na jejich oučinlivosti a síle ujma se neděla.

Nucení k mlýnu, totiž povinnost, své obilí v tom neb onom mlýně mleti dáti, nenalézá žádného místa, nýbrž každému jest svobodtno, onoho mlýna užívati, v němž on nejlépe poslouženu býti se domnívá.

Všudy mají podstatní dílové mlýnu, totiž: kola, lopatky, palce, pastorky nebo-liž triby, kamení atd., všechno mlynářské nádobí, totiž: pytlíky, pytle, řešata, škopky, kadečky atd. v dobrém-stavu před rukama býti. V mlýnech musí vesměs náležitá čistota


Předchozí   Následující