Předchozí 0070 Následující
str. 67

dva prsty na talířek, tak, aby prsty byly zkříženy. Po deseti minutách, někdo položí otázku. Talířek počne se otáčeti a s ním ony čtyři lehce přiložené prsty. Točí se sem tam od písmeny k písmeně. To se pak sestaví v odpověď. Jednou se ho ve Stěžírkách u Vojtěchů něco ptali a on jim odpověděl: »Až mi dáš pečeni.« Oni opravdu toho dne k obědu pečeni měli. (Jar. Černý ze Stěžer.)

4. Čarování s modlitba m i. Na večer, nejlépe když se zvoní klekání, udělá se svěcenou vodou na podlaze kruh. K čarování je potřebí nebeklíče a nějaký starý klíč, kterým se již neotvírá. Klíč vloží se do modliteb tam, kde je čtení o sv. Prokopu divotvorci, tak, aby očko vyčnívalo. Pak se modlitby pevně zavážou, aby klíč nemohl vypadnouti. Dvě osoby postaví se vnitř kruhu proti,sobě, podepřou ukazováčky pod očko klíče a nazved-nou knihu.- Na to prosí některého zemřelého z rodiny, aby jim na danou otázku odpověděl. Pootocí-li se modlitby na některou stranu, znamená to ano, nepohnou-li se, ne. Tak se caruje také ve Stěžerách, v Lubnu a Sobětuši. (F. Kraciková, Petrovice, n. 1836).

Matouš Václavek:

Hádanky a škádlivky lidu valašského.

(Ze sbírek zaslaných Českému Lidu.)

Který ocas zajačí (zaječí)? (Koňský, z něhož je smyčec.) Proč sú kamna v jizbě"? (Proto že není jizba v kamnech.) Který rok má 24 hodin? (Nový rok.) Není na zemi ani na nebi a má přece jednou za rok svátek? (Totéž.) Kdy má kura (slepice) největší peří? (Pokud není na pekáči.) Kdy jsou malé rybky nejlepší? (Není-li velikých.) Otec se rodí, syn po hůře chodí? (Plamen, dým.) Kolik šindelů vyjde na střechu? (Žádný, každý se musí tam vynésti.) Jak ide pes přes lávku? (Jako suka, fena.) Proč vrana nemůže nad kostel? (Protože nemůže pod kostel.)

Jistý hostinský dal dvěma vandrovným hádati. Jestli z pěti písmen udělají pět slov, smysl dohromady dávající, že jim dá zdarma nocleh a k večeři pečeného kapúna. Jeden byl křesťan a druhý žid. Hospodský napsal: I, K, N, K, Ž. Křesťan hádal: Ježíš Kristus Nazaretský, Král Židovský; Žid: Jísti kapúna nesmí křesťan žádný. Oba ovšem uhodli.

Když jest bot ušitý, co ještě k němu chybí? (Ten druhý.) Za živa to tahá a po smrti to tancuje? (Kráva, boty z kůže kravské, tanec.) Malý sklípek a v něm 32 slípek a mezi němá červený ko-hútek? (Ústa, zuby, jazyk.) Pámbu býl všudy, je všudy, a hádejte, de ešče nebyl? (Na výměnku.) Kde nechá! Adam motyku, dyž ho Pámbu vyhnal z ráje? (Na topořisku.) Které slovo je nejmocnější? (Oha; zastaví vůz i koně.) Jakou hlavu má Mora-


Předchozí   Následující