Předchozí 0071 Následující
str. 68

va? (Jihlavu.) Kdo se narodil a ještě nezemřel? (Ten, kdo ještě žije.) Který pták má na ocase abecedu1? (Vrabec.) Proč Pámbu stvořil člověka naposledy? (Aby mu v práci nepřekážel.) Co děláme, když síto chytneme do rukou? (Osíváme.) Co váží měsíček? (Váží funt, libru, poněvadž je rozdělen na 4 čtvrtky.) Co se stane, obrátí-li se žid? (Díž.) Která bota se nikdy neroztrhá a přece ani týden netrvá? (Sobota.)

Šel žebrák přes hory, nesl devět holí, a na každé holi 9 kabelí a v každé kabeli 9 starých koček a každá kočka měla 9 mláďat. Kolik těch koček bylo? (6561.) Ve světnici sedí v každém rohu kočka, proti každé tři kočky. Každá sedí na svém ocásku. Kolik je to ocásků? (4; každá kočka vidí tři, jež sedí ve 2 vedlejších a v protějším rohu.) Dvanáct řezníků zabilo jednu krávu a každý dostal z ní hlavu. Jak to možno? (Jeden řezník se jmenoval Každý!)

Hádám, hádám, hádám o slovíčku, bádám, jehož jméno nosí roba, jež má stejné konce oba, stejný také střed, vyslovíš je hned? (Anna.) Švadlena ušila ze tří čtvrtí kordułku a gatě? (Ta osoba se jmenovala Agata.)

Černější než uhel, sladší než med? (Spánek.) Rohy má, koza není; trávu spásá, ovce není; sedlo nosí, kůň není) (Plž.) Jak řezník v létě nejlépe zachová skopové maso čerstvé? (Nechá-li skopa na živě.) Čím počíná noc a čím končí den? (Písmenou n.) Kdo střihá a ještě ničeho nepřestřihl? (Kůň ušima.) Žalářník to není, klíč to není, páka to není a přece to žaláře otvírá? (Milost.)

Sedm jest málo, pět jest mnoho a jednoho jest dost! (Sedm kol ke dvěma vozům jest málo, pět kol k jednomu vozu mnoho a jednoho kola ke trakaři je dost.) Čeho je na kostele nejvíc? (Šindelů.) V horách hlavu má, ocasem se moře dotýká? (Ěeka.) Živo není a zemi ryje? (Pluh.)

Dr. Čeněk Zíbrt:

Třeboňského archiváře Petra Světeckého návrhy na rozdělení panské půdy mezi selský lid a řemeslníky r. 1754.

2.

Světecký odůvodňuje nutnost rozdělení panské půdy mezi lid zkušenostmi knížecího úředníka, který se přesvědčil, že ani úřední záznamy a počty z r. 1748 neshodují se se skutečností. Rozepsal se o tom několikráte. Ve stati »O polích a lukách podacích dle rolle od leta 1748« přiznává poctivě: Mám toho zkušenost, že poddaní a jinší lidi o mnoho více polí mají, nežli jest v rolle de anno 1748 vysazeno. Naproti tomu ale jsou mnozí


Předchozí   Následující