Předchozí 0082 Následující
str. 79
J. Jahody pod názvem »Pekelná sázka a jiné veselé povídačky« (upozorňuji vůbec ty, kdož studují nářečí českého lidu na rázovitý sloh, propletený, zejména v hovorech, lidovými pořekadly, úslovími, zvláštnostmi lidové mluvy) v »Obecní knihovně«, vybrané četbě pro knihovny ohecní, vojenské a soukromé, vypravuje laškovný spisovatel o schůzkách v hospodě »na Kocandě«. V Praze proti dívčímu ústavu učitelskému na Starém Městě, nový dlím podržel piivodní název staropražský »na Kocandě«. Kocanda nazývají se také některé samoty a osady v Čechách a na Moravě.    Č. Zíbrt.

Směs.

Lidové názvy staročeské hvězd. Petr Codicillus z Tulechova (1533 až 1589) v minucí (kalendáři) zapsal tehdejší lidové názvy hvězd: »Počítají hvězdáři na obloze nebeské hvězdy ve čtyřiceti-osmi tvářnostech; ale oni sami k tomu se znají, že všechněch hvězd v počet uvésti nemohou. Též, ač některé zejména jmenují, jako kuřátka, prasátka, slepice, kozy, sv. Petra hůl, matky Boží kříž, vůz, křídlo, formánka, kozky, jesle — však proto jedné každé jmenovati náležitě neumějí.« Srv. Fr. Palacký. Oas. Čes. Mus. 1829, I., str. 56.    Č. Zíbrt.

Pojmenování ovoce v okolí Železnice. Jablka: sláďata, soudky, červený, malinový, jahodový, alexandry, parmény, kožený, renety (zlatá, zelená, žlutá), běliěky, panenský, míšeňský, sražený, sálový, ječňata, vinný, voctáci, hubičky, jakoubata, cibulky, štrymky, francouzský, vykulenci, krahulový, liberní, šišmy, citrónový, semínkový, hořkosladký, slávasvěta, zapovězený, ko-byláci, řimbaby, kalvarůže, pižouňata, štěpáci, skleněný. — Hrušky: malovánky, parádnice, vovesnice, muškatelky, máslov-ky, vokrouhlice, skalky, kulatky, housky, čajovky, medovky, moučnice, prášilky, kolodře, krvavky, pomorančky, vánky, pu-typerny, makulky, ječný, hacaperny, Červinky, kačenky, šmorc-pirny, voskoruše, kozačky, beranky, kalhotky, tyrolky, šípačky, majdalenky, vladyky. — Švestky: bosnačky, sedmihradský, ba-rabulány, slívy, zelinky, špendlíky, blumy, karlata, prcavky, páví vejce, vavřinky, václavky, ringle, vžičky. — Třešně: plavky, křupky, amrhele, ptačí zob, uherky, višně, černý, pernštejn-ky, princezky, václavky, žlutky, stranový.

    Vác1av Kozák.

Ze života lidu slováckého uveřejnil jsem drobty, jež mi poslal kdysi výborný znalec lidu moravského, ředitel Josef Klvaňa. Z Pardubic posílá mi upozornění odb. učitel B. Studna, že se shoduje stať »Výbava děvčete z chaloupky« se statí v knize


Předchozí   Následující