Předchozí 0083 Následující
str. 80
přispívatelky Č. L., pí. Aug. Šebestová, která pak články, kde zachycovala věrně hovor lidový, zejména v Kobylí, otiskla pod názvem »Lidské dokumenty«. »Kde spí čeleď« (Klvaňa) má protějšek u Šebestové str. 160, »Služba u sedláka« u Šebestové str. 158, rovněž »Závdanky«. O této shodě jsem věděl a také vím, že si pracovníci v národopise svěřují svoje poznatky, zejména, kdy jde o doslovné zachycení lidového hovoru. Tím tedy neubírá se nic záslužné práci pí. A. Šebestové. Kdo by to vyčítal pracovníku tak svědomitému, jakým se osvědčil J. Klvaňa, křivdil by jeho památce! To také nebylo účelem dopisu p. B. Studny, jemuž děkuji za upozornění, kteréhož tu k uvarování snad domněnky o neoprávněném čerpání používám k tomuto projevu: Klvaňa poslal tento rukopis s podpisem svým. Jestliže opomenul udati pramen, v době svojí nemoci rostoucí, nestalo se to jistě zlou vůlí. Vím, že si knihy A. Šebestové velmi vážil.    Č. Z.

@NZ@LITERÁRNÍ PŘEHLEDY.

R. Šimek:

Krajské vlastivědné sborníky československé.

22. »Kraj kalicha«.Sborník okresu táborského, milevského a sedl-čanského. Vydává Tiskový odbor učit. jednoty »Komenský« v Táboře. S red. kruhem pořádá Roman Cikhart Roč. I. čís. 1. Předplatné Vi Kč Táborští nalezli již dobře připravenou půdu, když před dvěma rok v začali vvdávati monografii »Táborsko«, kterou si vybudovali základy pro zdar vlastivědného vyučování ve školách. Nezbytným doplňkem jejím musel býti vlastivědný sbornik, k jehož vydávání hned také po ukončení přípravných prací přistoupili. Již prvý článek »K jubileu Dra Augusta Sedláčka« od F.D. Zenkla mluví ve prospěch sborníku, právě tak jako články »Z doby roboty« odFr. Marataa»Zdě-jin hasičstva«. Pěkné jsou články »Král Bedřich v Sedlčanech« a Fr. Strnada »Jak byla objevena nejvzácnější památka jisteb-nieká«. Sborník obsahuje i »Be-

sídku«, uveřejňuje pověsti a v »Kronice« důležité události.

23 »Naše Polabí«. Vlastivědný sborník okresu Brandýsského. Vychází měsíčně v Brandýse n. L. . nákladem učitelstva okresu a Okres, osvětového sboru. S redakční radou řídí Jos. Zd. Stehlík. Roě. I., čís. I.a2. Předplatné 10 Kč. Velmi vkusně vypravený sborní cek může se státi nejlepší vlastivědnou čítankou m'ádeže i lidu. Prvá dvě čísla přinášejí články: J V. Práska »Pražská silnice«; Fr. Klesáka »Osídlení brandýského okresu v době před-historické«; V. Mareše »Hřiby našich lesů« ; Ant. Kalivody »Řemeslnicko-obchodnická výstava v Čelákovicích«; Fr. Pubala »Utrpení lidu selského« a náladové pestré články Stehlíkovy »Krása domova«. »Věčná pamět«, »1. srpna 1920« a j. Lidové poesii věnuje hojně místa v »Národopisném koutku«.


Předchozí   Následující