Předchozí 0084 Následující
str. 81
Dr. Čeněk Zíbrt:

Břevnovský mnich Aleš o staročeském slavení vánoc (o koledě) ve věku 14.

Roku 1889 vydal v Bonnu Hermann Usener knihu »Das Weihnachtsfest« (Keíigionsgeschichtliche Untersuchusyen, dva díly), kde uvažuje o vzniku vánoc, obřadů církevních i přidružených pak obyčejů a pověr lidových. Na knihu upozornil Dr. Píč, Památky archaeologieke XIV. str. 544 a d., obšírným posudkem. Upozornil ve druhém dílu na dva rukopisy o vánočních obyčejích staročeských, jeden ve Wolfenbiít-tlu č. 309 a druhý ztracený v Olomouci (ve sbírce kanovníka Gianiniho), jehož opis pořídil B. Pitter a částečná náhrada získána vydáním od Fasseaua z r. 1761 (viz dále). Píč podal hlavní tresť knihy Usenerovy a šťastně vyvrátil Usenerův důkaz, že prý pamětník těchto tradic o vánocích staročeských, mnich břevnovský Aleš, byl Němec. Snažil se určiti stáří skladby mnicha Jana z Holešova o Štědrém večeru.

Když jsem psal knihu »Staročeské výroční obyčeje, pověry, slavnosti a zábavy prostonárodní, pokud o nich vypravují písemné památky až po náš věk«, Praha, 1889, nemohl jsem ještě použíti tohoto nejdůležitějšího pramene k seznání věrného obrazu, jak slavili naši předkové Štědrý večer a vánoce. Vytěžil odtud první u nás mnoho zpráv zajímavých přítel můj prof. Jan Soukup v záslužné, pilné práci Staročeské výroční obyčeje, slavnosti, pověry, čáry a zábavy prostonárodní ve spisech Tomáše ze Štítného, v Plzni, 1902, str. 27 ad. Usener. Píč a Soukup ocenili význam památky, vyšetřovali poměr obou textů. Soukup (viz str. 19) chystá zvláštní studii o traktátu štědrovečerním. Proto si jen všímám obsahu a nepouštím se do úvah jiných, jsa přesvědčen, že Soukup s obvyklou svě-domitostí rozluští otázky příslušné.

O Janu z Holešova sebral a objasnil zprávy prof. Dr. Z. Nejedlý, vykládaje o jeho spise, věnovaném písni »Hospodine, pomiluj ny«. Nejedlý sestavil zajímavý obrázek obchůzek ko-ledních ve 14. věku (a jistě dávno před tím). Shoduje se s líčením koled staročeských ve století 14. a 15., jak jsme je popsali s prof. Soukupem v uvedených statích o staročeských vánocích.


Předchozí   Následující