Předchozí 0127 Následující
str. 124
vena jejich bibliografie. Jakými zvyky a obyčeji bylo zpívání koled doprovázeno, episody různých kolędniku? Zároveň bude sebrán hudební materiál, zvláště pastorálky a zpěvy půlnoční. Vedla poesie národní bude se sbírati poesie umělá i krásná prosa s motivy jesličkovými a vánočními. — Veškera korespondence na adresu: Karel Procházka, farář u sv. Prokopa, Praha-Zižkov, neb Antonínu Šromovi, Praha II., Národní tř. ě. 8 (zásilky poštovní). Přimlouvám se za rozšíření tohoto dotazníku a za horlivé zasílání oupově-dí i předmětů žádaných. Výstava zasluhuje pozornosti i podpory všech upřímných přátel vánoční poesie staročeské.    Č. Zíbrt.

Jmelí o vánocích. (J. Denk, Praha.) Není to staročeský obyčej. Byl zanesen uměle do štědrovečerních zvyků (v městech) vlivem francouzských a anglických obyčejů, jež zdomácněly i v sousedním Německu. Staří Čechové znali jen hojivou a kouzelnou moc jmelí proti padoucnici, křečím, uhranutí, psotniku dětskému. Obřady anglické štědrovečerní se jmelím líčí Dickens, Klub Pickwickův (Světová knihovna 70—74). Staří pamětníci u nás vrtí hlavou, co to znamená, zavěšovati na Štědrý večer a přes vánoční svátky pod lampou, pod lustrem chumáče cizopasné byliny zelené s bobulkami bílými, jmelí. Když se pak pod jmelím rozproudí blahopřání vánoční, čtvera-čivé škádlení a chtíc nechtíc líbání, nezdá se nevinný anglický a francouzský obyčej vánoční se jmelím, podivnou rostlinou (opředenou prastarými zkazkami východními, klassickými, středověkými), tak novotářský a nebezpečný. Jako cizí vánoční stromek, tak i cizí jmelí srostlo dnes s obyčeji českými. Líbí se a působí radost i zábavu, jak Ignát Herrmann roztomile vylíčil ve vánoční povídce. Srv. Zíbrt, Jmelí ve vánočních obyčejích a pověrách, Nár. Listy, 1907, č. 355; týž, Hoj, ty Štědrý večere (Veselé chvíle v životě lidu českého, svazek 7.), v Praze, 1910, str. 42 až 44, kdež jsem podal celou historii tohoto obyčeje.

    Č. Zíbrt.
Hry jesličkové a tříkrálové. (J. A. Fritz, říd. uč. v Kostelci n. V.) Pod uvedeným názvem vydal Frant. Klinkáč dva svazky v Brně 1894, 1897. Použil lidových her pastýřských a koled, připojil snadné nápěvy a upravil sbírku ušlechtilých vánočních her u jesliček a tříkrálových. Doporučuji tuto pěknou sbírku. Náklad: Občanská tiskárna, Brno.    Č. Zíbrt,
Na sv. Mikuláše. (Správa školy, Laš.) Staročeské obyčeje, slavnosti popsal jsem v knize »Den se krátí, noc se dlouží« (Martin, Cecilka, Ondřej, Barborky, Mikuláš, Lucie, Žber), svazek 6. sbírky mojí: Veselé chvíle v životě lidu českého, v Praze, 1910. Pro zábavu dětskou na den sv. Mikuláše hodí se pěkná knížka: Růža Šelepova-Jirovcova, Bochník chleba, divadelní hra o 3 dějstvích, v Brně, 1923 (Občanská tiskárna), s popisem obchůzek a zvyklostí mikulášských.    Č. Zíbrt.

Předchozí   Následující