Předchozí 0131 Následující
str. 128

že děti na př. v Cechách, neznající nářečí moravských, nebudou rozuměti některým slovům (ligoce), že neznají podivného náz-viska iiťikus a pod. Jinak nalezne ovšem časová knížka ouli-by a podle připojeného lístečku již naiezia, ve sKOiacn i v rodinách jako sbírka deklamací

0 vánočních siavnostecn, lüe zájmem budou uvítány na příkl.: roueiiovaai (,str. 4,j, .rrauitiiia (str. 46), Nový rok (str. 12), národně výchovný Junák (str. 27) a j., jež se spisovateli zvláště podařily.

    Jarmila Skřivánková.

100 vánočních písní a koled pro jeden, dva a více hlasů. Upravil a sestavil Ferd. Zitka. Tiskem a nákladem Občanské tisKárny. Brno, 1923, Příčná, 12°, stran 120 (2). Cena 10 Kč. Hezounká, milá knížka, vnějškem

1 obsahem. Přichází vhod i včas; vedle stále svěžích a půvabných koled »Nesem Vám noviny«, »Já bych rád k Betlému«, »Co to znamená medle nového«, »Na nebesích nad Betlémem«, ,>Na-rodil se KristusPán<, »Chtíc,aby sp u« ata., je tu pilnou prací sebráno množství písní známých i méně obvyklých, které se posud nevyskytly y seřadění tak pěkném a praktickém od jednohlasných až k půvabným mnohohlas-ným. Mile jímavá a výchovná je hezounká »Maminko má«. F. Zitka nezapomněl ani na staročeskou »Hospodine, pomiluj ny!« a »Aby nás Pán Bůh miloval«. Něžná ukolébavka »Hajej, můj andílku« s »Holubičkou bělounkou«, jakož i »Dobrú noc«, vhodně jsou^ přiřaděny, ač vlastně všech pět uvedených písní nepokládáme za koledy. Jako jediná cizí, umělá píseň je vybrán Beethovenův velebný, útěšný »Anděl lásky«. Výběr tedy, jak vidno, veliký, obsáhlý!

    Jarmila Skřivánková.

Josef Blau, Ein süddeutsches Weihnachtsspiel. Nach den

VoiKsuoemeierungen mitgeteilt und für Aufführungen in Schulen und Vereinen eingerichtet, Prag, A. Haase. Výborný znałoe lidového podání německého i českého u nás, J. Blau, podává v úvodě výklad o vzniku vánočních hodů (poprvé slaveny 25. prosince 354 v Hímě). K. 813 zavedl církevní sněm v Mohuči slavení vánoc v Německu. V krajinách severní Evropy byl r. 940 pohanský svátek na počest slunovratu zimního za uráte üa-kona proměněni na památku narození Páně. Jesličkové hry vánoční znázorňovaly: Děti očekávají Ježíška. Panna Maria s Josefem hledají noclehu. Pastýřům zvěstují andělé narození Páně. Pastýři vzývají Ježíška. Příjezd tří králů, Herodes, útěk do Egypta. Herodesa vezmou čerti do pekla. Staré teksty německé hry vánoční přizpůsobil Blau pro hru divadelní, s pokyny pro režii. Písně opatřeny nápěvy. Pastýři hovoří nářečím. Knížka vyhovuje účelu, aby prosté staré lidové hřy vánoční se udržovaly dále v lidovém podání. Blau uvádí příslušnou literaturu německou : Schröer, Deutsche Weihnachtsspiele aus Ungarn, 'Wien 18B2; Weinhold, Weihnaclitsspioleund Lieder aus SüddeutČ. Zíbrt.

Předchozí   Následující