Předchozí 0156 Následující
str. 153

Otázky a odpovědi.

Když nám brali zvony. (A. Šorm.) Když zvonili u nás v Plzni na rozloučenou s největším ze zvonů, pojmenovaným po patronu chrámu Bartolomějem, důvěrně zvaným »Bártou«, bylo plné náměstí, až tlačenice, lidí; všichni nábožně poslouchali a. hlasitě plakali, staří, mladí, vážní mužové i prosté ženy, »celá Plzeň«, bez rozdílu stavu, povolání, vyznání. Bylť hluboký, velebný, mohutný hlas Bártův dobře znám a milý. S radostí uvítáno, když tehdejší p. arciděkan J. Černý dovolil, aby ze zbytků zvonu Bárty byly urobeny drobné prsténky se vtlačeným srdéčkem a prodány pak, tuším, ve prospěch Českého Srdce. Šly jako na dračku.    Jarmila Skřivánková.
Nápisy na vagónech. (Rud. Secký.) V Plzni kolovaly následující válečné »telegramy«, které sice nemohly býti napsány na vag-onech, ale tím horlivěji se rozšiřovaly listním podáním: Na útěku čilém, zdraví Tě Tvůj Vilém. Už mám všechno v ranci, zdraví Tě Tvůj Franci. Už jsme v koncích, máme vztek, šlechtic Höfer, náměstek. Srv. str. 159.    J. Skřivánková.
Podkova pro volební štěstí. (K otázce prof. J. Soukupa.) Vídeňský Deník 26. listop. 1923 čís. 269. sděluje: Volební kampaň anglickou zahájil ministerský předseda Baldwin, jakožto nejvyšší představitel strany, řečí v londýnské Qeen Hall. Když dokončil, tu předseda schůze, sir William Lane Mitchell, podal mu pro volební štěstí podkovu, kterou Baldwin za potlesku shromážděných přijal. Dárek vzbudil příjemnou náladu a shromáždění s chutí a dobrou nadějí ve volební výsledek se rozešlo k další volební agitaci. (K tomu redakce připojuje poznámku: Jestliže tato stará pověra se osvědčí, stoupne také u nás před volbami výroba podkov!)    Rudolf Janovský.

Staročeské nápis)/ v jídelně.



Dlužno psáti švabachem, věrně,

jak naznačuji. Nápisy tyto opsal jsem z přípislm na přídeští Severinovy bible v Radvanově. Pravopis není ustálen. Jsou to patrně zápisy z různých dob,' znova později opisované, Srv. Flajšhans, Česká přísloví, I. 694.    Č. Zíbrt.

JUDr. Ladislav Rutte napsal tyto články o zachovaní svérázu československého (Dr. E. Š.): Zachovejte ráz našich vesnic, 10 ťotogT., Světozor č. 43 XVIII. Antonín Staroveský, poslední


Předchozí   Následující