Předchozí 0162 Následující
str. 159

eházejícím v Brně, bych rád u-pozornil na Světeckého. Tuhle nedávno všiml jsem si v jedné stati »Lidových Novin« zmínky o Světeckém. opsané od Vás z »Čest Lidu«, kde Světecký raoi nějaký prostředek proti škytavce, tuším. Pátrám pořád potom, kde bych mohl nahlédnouti do spisu »Falešné zeměiněřeoí«, který by .pro nás, dnešní české geometry, snad obsahoval také něco zajímavého po stránce historické. Píše se v životopise o • Světeckém, že proti jeho spisu napsal »neznámý« spisovatel r. 3738 také spis. Titul zrovna nevím a nemám' po ruce: ale jak jsem se dověděl od archiváře Fr. Teplého z Jindřichova Hradce, byl prý tímto »neznámým« autorem Bernhard Čapek, městský radní a geometr z Jindřichova Hradce. Také profesor Lamač napsal ve svých spiscích o »staročeských měrách polních« v programu malostranské reálky 1908 a 1909 zmínku o Světeekém. Tak mne každá, taková zmínka o Světeckém velmi zajímá. Oož, nebylo by snad Vám možno podat obraz o činnosti zeměměřičské, pokud-je o Světeckém známa, aspoň krátký příspěvek k dějinám českého zeměměřictví ? Bud o lf H a- ; n ák, měřický komisař v Hodoníně na Moravě.*)

Koleda staročeská: Bele. bele, stojí dubec prostřed dvora. K upozornění Č. Zíbrta. str. 84., roč. XXIV. Č. Lidu, že moravské koledy podnes začínají slovy: Belej, hajej, sděluji, že při kolébání dětí na Holešovská říká se podnes: Halí, bělí. koně v zelí a hříbátka v .petrželí. Rud. Janovský.

Nápisy na vagónech, (lv článku Rud. Seckého, č. 2.) Když

počaly dojížděti z fronty první transporty zajatců, chodíval jsem v Pardubicích vyměňovati »Moskalům« ruble za naše peníze. Při tom nejednou všiml jsem si pozoruhodných kreseb a veršíků, jež tlumočily náladu doby. Němecikých jsem neznamenal pro jejich fádnost a ubohost. České zde podávám: »Červený šátečku, kolem se toč. kolem se toč, máme jet na Srby, nevíme proč; nevíme proč!« — Na vlaku projíždějícího královéhradeckého pluku zachytil jsem nápis: »Jedeme do boje jako draci, do předu půjdeme jako raci, za týden budeme zas v Hradci.« — Na jiném voze: »Český otče, česká máti. kdy se vám váš synek vrátí?« — První vůz s ruskými důstojníky od Gorlice, jež Pardubicemi projížděl, měl téměř nepozorovaný nápis v rohu vnitřní stěny, ne tedy na boční stěně: »Z krutého boje jedeme z Ruska do pech a Moravy, od našich bratří neseme srdečné pozdravy.« — Jindy viděl jsem znázorněno na, železničním voze telefonní spojení mezi Berlínem, Vídní a Petrohradem, kdež zároveň citovány tyto stručné depeše: Vídeň Berlínu: »Dávám ti dobrou radu, nepouštěj se do Petrohradu.« Berlín Vídni: »Milý Franci, už mám všechno v ranci.« Petrohrad Vídni: »Ty nám nic neuděláš, vzkazuje ti Mikuláš.« — Velmi často opakoval se nápis: »Nezabiješ!« »Rychlozboží do Srbska«; »Nová munice pro Bus.« »Vývoz českého masa do Riiska«; nebo: »Národe nezoufej, Landsturm to vytrhne!« nebo: »My se nedáme, my se rádi máme!« Kterýsi moravský pluk měl dokonce tabulku s nápisem: »Morava hučí temně a pláče všechen lid, jakoby v zemi zhynul poslední slunka svit.« V o-věnčených lafetách dělových vyslídil jsem jednou nápis: Čech a dělo jedno tělo.« Jednou přihodil jsem se k zahlazování


*) Pozn. red. Po otisku článku u-veřejním odpověď k tomuto dotazu, který mne upřímně potěšil důkazem, jak Č. Lid jest čítán a studován.

Předchozí   Následující