Předchozí 0203 Následující
str. 200
Dr. Čeněk Zíbrt:

Třeboňského archiváře Petra Světeckého návrhy na rozdělení panské půdy mezi selský lid a řemeslníky r. 1754.

Stať další.

V nynější době hemží se zdařilé i nepodařené pokyny o zakládání domků úřednických, družstevních, dělnických, s návrhy, jak je upraviti, jak zahrádky k nim připojiti, jak opatřiti i kouskem políčka, louky, jak rozpočítati peníze na leta k tílevě platícího majitele. Vybízí ke srovnání pokus Světeckého před 170 lety, obdobný s návrhy, dnes znova a opět řešenými. Pravda, návrhy Světeckého druží se k jeho radám o rozdělení panské půdy, kdy pak by nestačil tehdejší počet příbytků pro majitele rozděl ených lánů a bylo proto třeba starati se o přístřeší nová pro lidi i pro zvířata, kterých bylo třeba pro zemědělskou práci, jakož i místnosti na- uklizení obilí nevymláceného i pak sklizeného, jakož i kůlny na nářadí. Pokouší se tedy Světecký slovem i náčrtky určitě vésti k doplnění svých návrhů na rozdělení panské půdy, jednak celkovými náčrtkem osady, nově vznikající, jednak náčrtky, jak nové domky rozděliti, aby stačily novým potřebám.

Upozorňuji, že návrhy Světeckého jsou roztroušeny v uvedeném rukopise. Nejsou na hromádce pospolu. Leckde přidává je Světecký k různorodým zápisům. Proto bylo nutno rozházené tyto drobty podle obsahové souvislosti k sobě připojovati. Nejsa odborník, podávám tuto část Světeckého1 návrhů bez poznámek a bez výkladů. Každému čtoucímu budou jasné. Odborníka prosím, aby srovnávacími studiemi s příbuznými pokusy ty ocenil a rád otisknu výsledky tohoto studia. Článek viibec vzbudil živý zájem a stati jednotlivé z něho jsou otiskovány. Nerad bych jen svými články vyplňoval Český Lid, proto ob číslo pokračovaní Světeckého vypouštím, ale nové a nové dotazy, kdy zase budou pokračovati, nutkají, abych aspoň tuto praktickou část theorií Světeckého v tomto čísle uveřejnil.

Rozsáhlé polnosti, lány široširé, dlouhé pruty luk, porostlé, nelíbily se úředníku vrchnostenskénm. Řeší znova a znova, jak »z velkých malý živnosti brzy udělati«. Světecký je bezděky hlasatelem moderního hesla o úpravě pozemkové:

Poddanej, co se daní dotejče, snáze obstojí a živ bejti může při menší, nežli při velkej živnosti a vrchnosti taky snaže k isvému mohou přiiíti, rozvrhnouce ku příkladu na 3, co prv jeden vybejval. Někdo řekne: Kde se měřičů nabrat, aby to brzo se vykonalo! Odpověď: Není jich hned třeba. Mužem se řídit


Předchozí   Následující