Předchozí 0204 Následující
str. 201

podle Beíundstabelle Rectificationis a jsouce pole větším dílem na stejné šířky díly od starodávna děleny, mohou se sediaci sami na šňůry nebo na záhony rozděliti. Kde by se pak o ně-kterej nerovnej díl rozděliti mezi sebou nemohli, tu k tomu teprv měřič se potřebovati může, což však málo, leda v horách se vynájde. Lid jest v českej zemi velmi rozmnoženej, tak se musí a může jednomu každému živnost opatřiti, sice lidi mnozí musejí buďto žebrat nebo krást.

Někdo se třebas taky ptáti bude: Odkud' vezmem lidi k dosazení takových přidělovaných živností? Odpověď: Když se roboty svedou (zruší), můžou bejt pacholci hospodářoma, kterých prv sediaci poro robotu potřebovali; za druhý, jest podruhů téměř tolik, co sedláků; a za třetí, mnoho sedláků jest, kteří mají po 3, 4 i více synů, kteří doma zahálí. Dětí malejch pak jest v tejto zemi, tak říkajíc, jako mraků, takže se může mužského pohlaví na jednu z nynějších živností snadno 10 napočíst. Item (dále), když sedlák bude mít menší živnost, nebude potřebovat 2 neb 3 pacholků. Spraví to sám s jedným, anebo sám. s svejma dětma a tak tu žádný schodek není. A taky jest dle nedávno prošlých patentův dovolíno, velký živnosti na malý rozděliti. Nestane-li se tak, tedy se lid ... do' podružství žení, nemajíce, odkad živ bsHi, hledí buďto od panskýho nebo od selskýho živnost uškrábnouti a přeci živý bej ti, nic neplatíc. Lepší tehdy jednomu každému takovou živnost opatřiti.

Vedle zemědělců jest v Čechách při rostoucí lidnatosti mnoho řemeslníků, kteří hledají obživy. Rozdělením velkostatků vyhovělo by se těmto požadavkům. »Vesnice s potřebnejma řemeslníky obsaditi nese vrchnosti velikej užitek. Mnohá vesnice řemeslníkův potřebných nemá a musí své potřeby dále j vyhledávati. Užitečná věc by tehdy byla, aby vrchnost do každý vesnice potřebný řemeslníky uvedla, jim domky stavěla a ku každému pod 3 korce gruntu dala pro snadší obživení a ženám a dětem práci opatřiti, aby nezahálely a na samotné ruce tatíka nehleděly. Z jednoho každého takového řemeslníka může vrchnost úroků za robotu a z piva ročně míti při nejmenším 10 zl., poněvadž každej řemeslník přece snadno do roka sud nebo věrtel piva vypije, při němžto prítomnej ch časů vrchnosti přes 4 zl. čistého užitku vypadá. Jest pak na vesnicích potřeba kováře, koláře, krejčího, tkalce, ševče a tesaře, kterej může i přes pole časem sobě něco přivydělati. Ostatní při kusu polí všichni mohou se živiti. Kde jest velká vesnice, mohou 2 tkalci se živit. Kde jsou malý vesnice, tu by mohly dvě k sobě bejt stažený.

Vrchnost měla by užitek z řemeslníků ve vesnicích i v městečkách. O vzdělání novejch městeček a osazení vesnic s řemeslníky. Po silnicích vždy jednu míli od sebe zapotřebí


Předchozí   Následující