Předchozí 0205 Následující
str. 202

jest z vesnic městeček nadělati a pro pocestný lid takový s náležitýma a potřebnýma řemeslníky obsaditi; mnohem větší užitek vrchnostem to musí vynášeti, nežli vesnice. Nechce-li vrchnost svobodu tu dát a městečka vzdělat, ať alespoň přidrží poddané své k tomu, aby v každej vesnici na silnici všichni sediaci spolu řemeslníky byli z řemesel nejpotřebnějších a aby tu každá vesnice na způsob městečka byla, ale mnoho lepej každá vrchnost udělá, která vzdělá městečka a za roboty platy vezme, lidem pak svobodu nechá. Ale obcím velmi škodnejch magistrátův ať se vynechá, nebo jeden rychtář jeden zloděj, moc rychtářů moc zlodějů jest, podle starobylého, pravdivého přísloví. Jeden rychtář se 2 neb 4 konšely vždy hodný městečko může říditi.

A by se to zřídilo v celém českém království, při nejmenším o 1 milion by zisknější vrchnosti byly. Ale městečka do poddanosti vzdělávat, zdlouha to půjde a lidí se dostávati nebude. Jestli ale cizím svoboda se nechá, brzo se taková městečka cizíma lidma obsadějí, zvlášť když vrchnost jim všechno napřed vystaví a opatří k živnosti.

Ve vesnicích je potřeba řemeslníků nezbytných: Užitečné by bylo, kde jsou malí sediaci ve vsích, aby se takový živnůstky řemeslníkama obsadily, alespoň takovejma, kterých se nejvíce potřebuje. Ti aby jeden druhému dělali a jeden druhému tehdy aby se živit pomáhal. Äemeslníci pak vrchnosti jsou vždy k většímu užitku, neboť více piva, nežli sediaci pijou. Kde jest velká ves, mohl by bejt jeden švec, dva neb tři tkalci, jeden kovář, jeden cvočkář, dva tesaři, dva zedníci, jeden punčochář, jeden nebo dA^a krejčí, jeden provazník, jeden sklenář pro sedlský vokna atd. Aspoň by snad každý tolik vydělal, co kontribuce potřebuje a snaže by tehdy každej při svěj živnůstce obstáti a se živiti mohl.

Není Světecký planý theoretik. Dokonale promyslil svoje návrhy a podává i s nákresy určité pokyny pro »zakládání novejch městeček a domků«: Mnohem větší užitky vydávají městečka vrchnostem, nežli vesnice, kde panský pivo se pije. Moje mínění bylo by pro nebezpečenství ohně takto stavěti (viz vyobr. na následující straně).

Tato strana jako druhá! 5. kostel a fara. 6. radní dům a škola. Tři, čtyři hospody. Činilo by v sumě 372 domů. Mohlo by se udělat zouplna 400. Každej aby měr pro dům a zahradu při něm pod 1 strych pole, aby vždy mezi dvouma domy kus zahrady bylo. Mimo zahrady aby každej měl pod 9 stryßhu polí. Má jich dost* jakožto řemeslník. Stodůlku by mohli mít 3 i 4 dohromady, jednu venku při polích. Každej aby měl pole své zvlášť, nejlépe by bylo, anebo aspoň jen ve třech kusech, totiž


Předchozí   Následující