Předchozí 0207 Následující
str. 204

Obrys teď následuje pro řemeslníka, který by měl polí pod 9 neb 10 strychů.


Vysvětlení: a) komůrka, b) svět niěka, e) kuchyňka, d) dům (předsíň), e) spíž, f) chlív na 4 kusy dobytka, g) kolniöka a spolu mlátek, b) parnička (pro obilí).

Kolnička s parničkou by mohla stát zvlášť pro oheň.

Znova se vrací Světecký k návrhu o »stavění městeček a novej ch domků a chalup«: Vrchnosti by nezbloudily, anobrž z toho mnohem větší, než dosavad užitek by z toho měly, kdyby z vesnic, při silnicích ležících, městeček nadělaly a je všelijakýma řemeslníky osadily, kteřížto by z roboty platili i ouroky vybejvali. fiemeslníci více piva nežli sediaci vypijou a tak vrchnosti větší užitek dají. A když by se jim mnoho polí k řemeslu nedalo a k domkům, já myslím, okolo deseti strychů každému, tehdy by taky z obročnic panskej ch a sklepů odbyty lepší byly na sejry, másla, obilí a jinší věci, co tu na prodej jsou.

Naproti tomu aby žádnej nebyl za souseda přijmut, kterej by dobrej řemeslník nebyl a řemeslem se živiti nemohl. Na silnicích pak pro řemeslníky dobře jest, od přespolních a pocestných lidí vždy nějaké odbyty a pučinky (počinky) mají. A po třebná věc jest městeček na silnici, aby pocestní vždy lepej, nežli ve vsi, mohli bej t s potřebama zaopatřeni.

Kde městečka pivovar nemají, tam by měla vrchnost na svůj náklad domy stavěti a lidi rozmnožovati a městečko všelijakým spůsobem zvelebovati. Neboť to vrchnosti její užitek jest, v takových místech ze špatnejch domů pěknější a zhlednější domy i z velkých, z jednoho dva stavět. Přitáhne se lid brzy a osadí se, neboť na lidu na ten čas žádného nedostatku není, nýbrž svět jest lidem přemožen.

Na j istej počet polí nemá bejt více od tako ve j ch-domů polí odprodáno, aby soused k svému řemeslu taky z polí a zahrady pomoc bral a ženy s dětma aby měly o čem pracovati. A kde se dá dělat, aby jeden každej měl svou zahradu, aspoň při domě

a pole V jednom kuse.

(Pokračování.)

Otázky a odpovědi.

Pověsti staré i nové o Žižkovi. Eád bych v tomto ročníku uveřejnil pověsti o Žižkovi, staré, tištěné i v rukopisech zacho váné, jakož i pověsti nové a nejnovější, v rozmanitých obměnách a podobách kolující mezi lidem. Otisknu i přísloví, pořekadla, vtipy, písničky, vše, co souvisí se Žižkou, jeho činností


Předchozí   Následující