Předchozí 0211 Následující
str. 208

desátých zpívali v Klatovech o pekaři Šyárovi: »Švára.. Švára peče housky, utrhuje od nich

kousky. Svarová mu pomáhá, utrhujou obá dyá.« Boh. Zuna, ředitel ni. úřadů v Klatovech.

@NZ@LITERÁRNÍ PŘEHLEDY.

R. Šimek:

Krajské vlastivědné sborníky československé.

24. »Vlastivědný sborník Pod-řipska.« Vychází v Roudnici. S redakčním kruhem řídí Ant. Herynk v Roudnici. Ročník I. Cis. 1—4. Předplatné 8 Kč. Oblibě sborníčku pro mládež nasvědčuje, že prvá dvě čísla byla rozebrána a redakce: je nucena uspořádati nové vydání. Je psán opravdu pro děti Podřipska. V prvých číslech soustřeďují se téměř všecky články i básně na Ěíp. (O Řipu. O původu Řipu, Sv. Jiří na Řipu po stránce u-mělecké, Příchod Čechů a j.). Druhé číslo je věnováno více Třebenicku a přináší články o českém granátu. Č'iánek »O původu jména Třebivlice« z 3. čísla zasloužil by opravy. Pěkné jsou zvláště články K. Rozuma: »Stínání kozla v Brozanech« a článek k jeho kresbě »Zakurovaní růže«.

25. »Od Kladského pomezí.« Vydává družstvo. Šidí redakční kruh. Odpovědný redaktor Karel Michl, administrace v Novém Městě n!ad Metují. Roč. I. číslo 1—4. Nový vlastivědný sborník pro mládež kraje Jiráskova a Boženy Němcové již svojí výpravou prozrazuje, že redaktorem jeho je výtvarník. Snad žádný sborníěek nepřináší tolik ilustrací, jako tento i barevných příloh. I po obsahové stránce jde v šlépějích dosavadní ideologie sborníčků, s nimiž můžs snadno závoditi, uvážíme-li, že jde o kraj, literárně zpracovaný, v kterém nalézá připravenou půdu. Jirásek sblížil lid na

Kladském pomezí s půdou a její tradicí a sboríiíček může jen doplňovati a pokračovati. Mimo články historické (Na starém hradě ve XIV. st., O zlých hostech, založení tvrze ,a města Hronova,- Polička radnice, a i.), nároidopdsné a kulturní (Prosinec na vsi, Na tři krále. Posvícení, Na přástkách, Zvonění před jarmarkem), věnuje se i hospodářskému i sociálnímu životu kraje (Uhlí na Náchodsku, . Lnářství v našich horách. Domácí průmysl červeného Kostelce a okolí a j.).

P o z n. re d. Přehled vlastivědných školských sborníků přišel 'vhod pěstitelům vlastivědného a národopisného studia u nás. Spisovatel, jenž vzdal se učitelského povolání, aby po doplnění maturity gymnasijní pokračoval na universitě ve studiu, dal podnět k začátkům této součinnosti učitelstva se žactvem. Jsa pak stále v čele tohoto vlastivědného snažení, mohl podati seznam úplný. Do seznamu nezařadil publikace musejních spolkli (na př. Vlastivědný sborník východočeský, vydaný péčí Dra K. V. Adámka s bohatým obsahem, nákladem Východočeského musea v Chrudimi), hodlaje tento druh sborníků vlastivědných vědeckých v jiné zase řadě posouditi, Srv. Mgr., Zur Volkskunde, Prager Presse 1923, 30. listopad, „kde spisovatel ku přehledu Šimkovu upozorňuje na uvedený sborník chrudimský.    Č. Z.

Předchozí   Následující