Předchozí 0243 Následující
str. 240

rozumění místní kultuře.^ Tomu jistě dobře vyhovuje, což zaručují již jeho spolupracovníci: dr. J. V. Šimák (Kdy bylo osídleno Železnobrodsko), Miza (Spory o hranice), Lhota (Paměti obce Závady), Hrdý (Švédové v horním Pojizeří), Jodas (Sklářství na Železnobrodsku) a j. Sborník věnuje pozornost \ přírodě a současnému životu kraje.

27. »Zahrada Moravy«. Vlastivědný sborník župy Uhersko-Hradištské. Vydávají sdružené učitel, jednoty. Redaktor M. S. Dobiáš, odb. uč. v Uher;. Hradišti. Administrace tamže. Roč. L, předplatné 10 Kč. V Čechách ustaluje se typ okresních sbor-níčků, na Moravě pak se vžívá typ sborníčků župních. A tak po zkušenostech budeme moci jednou rozhodnouti, který způsob se lépe osvědčuje. Zdá se mi, že věc je jasná. Kdyby šlo jen o sbírání materiálu pro potřeby pedagogické a pro; odborné knihy, zajisté že by se nejlépe osvědčoval sborník typu »Od Ještěda k Troskám« pro celou župu, anebo aspoň rozsáhlejší kraj. Jde-li však o přímou výchovu školní mládeže, rozhoduje především stanovisko psychologické a pak je třeba o propagovati myšlenku sborníčků^ okresních a menších obvodů vůbec. Zde rozhoduje zájem a jeho okruh u mládeže není rozsáhlý. Sborník »Zahrada Moravy«, soudě podle prvého čísla, řadím k nejlepším sborní-ěkům. V něm se zrcadlí opravdu Slovácko, zahrada Moravy. Líbí se mi zvláště, že redakce ctí sku-tečntou mluvu lidu, dialekt a staví se tak proti nesmyslnému vymycování dialektu školáckýj mi metodami současné školské prakse. A pak, sborníček je psán opravdu pro děti, všímá si současného života sociálního i přírodního, navazuje vhodně na minulost, krátce, krásný sborníček a všechny jeho příspěvky:

Štěrbův »Hromové kameny«, Motalův »Krahujec«. Pragerův »Javorina«, Fišerův »Jak za starodávna v král. městě Hradišti slavně dosazovali pana primátora a novou radu«, Šiškůvi »Pověsti«, Kretzův »Hrnčíři«. Dialektem je psán článek Húskův »Jag byli Praizi v Novéjsi f še-stašedesátém«, »Na Tři krále« a j. Rubrika »Hra a práce« může jednou dobře navazovati na výtvarnou dětskou tradici krajovou.

28. »Podyjí«. Vlastivědný sborník. Vydává »Okresní sbor osvětový pro Znojmo-venkov« a pořádá St. Marák, okr. šk. inspektor ve Znojmě. Administrace tamže. Roč. L, předplatné 10 Kč. Skromně vypravený sbomíček vnějškem ukazuje, že vyrůstá na horké půdě naší vlasti, kde j3i Porozumění těžce bude musiti vybojovávati a spolupracovníků těžce timsí získávati. Tím příjemněji však nás překvapuje, že obsahově nezůstává za ostatními sborníčky, dík jistě osvědčenému pracovníku, redaktoru Ma-rákovi. Články: Vrbkův »Vlast«, Peřinku v »První panský lékař v Třebíčí«, Jechůy »Z archivu města Mor. Budějovic«. Nohá-čův »Břeclavsko«, Dvorského »O tuze v Podyjí«, »Využití vodní síly Dyje«, Svobodův »O památkách župy jihlaviské«, Zobalův »Podyjí« a j. a j. naznačují již, jakým směrem redakce pracuje a které území, zabírá. Sborníček má oddíl »Náš 'Slavín« (Svobo-dová4 Liška, Březina), »Kroniku« a j. Přináší obrázky prof. Hnátka. Zvláště bude zajímati známý obraz; z pohanské kaple znojemské. Třebaže sboxníček zabírá tak velký kraj, trpí nedostatkem odběratelů (as 700), takže v té věci nedostihuje ani sborníčků nejmenších českých okresů. Bylo by si přáti, aby přátelé menšin udrželi sborníček a starali se o jeho rozšíření.


Předchozí   Následující