Předchozí 0275 Následující
str. 272

dudáka, jak se ohání proti píchajícímu roji včel, líčí Melchior Lorch na rytině dnes vzácné (tamtéž).

Obrázky českých dud z konce století 17. zachovala drobná rytinka na básni příležitostné v knihovně Strahovské. Neumělá ruka črtá obrázky, kterak slovenský gajdoš gajduje sám a s jinými hudci, v Senickém rukopisném kancionále z r. 1692. (Č. 19, 20.)

Z konce století 17. uvádím rytinku Schelteho a Bolwerta (podle Jordaensa) na heslo: Jak staří zpívají, písklata švitoří, kde dudák, otec rodiny, hraje a po něm a s ním hude celá rodina (Hambua*k; umělecko-průmyšlové museum). Pro alamodovou dobu ve století


Obr. 21. Holbeinův dudák kostlivec v knize Erasma Rotterodamského (Tanec smrti). Vydáno v Praze r. 1563 od Jiřího Melantricha.

17. zajímavý jest obrázek z roku 1680 Ondřeje Scheyta, jak hraje dudák Biachuisovi skočnou (Vídeň, sbírka Jos. Wünsiohe, srv. Nag]er, Mongr. I., 250).

Pěkné obrázky dudáka ze století 17. a 18. (Petra Hyise, Aren-bexga, J. Hemessena a jiných mistrů) chovány jsou v museu a v královské galerii v Brusselu a v Berlíně v museu císaře Bedřicha. Také městské museum ve Štětině má vyobrazení dudáckých postav od Davida Tenierse podle leptů J. F. Deauvarleta ze druhé polovice století 18. Dudáekou muziku na vsi znázornil r. 1756 na rytině Dietrich (srv. Nagler, Mon.gr. III., 395).

Titulní list Rittersberkovy sbírky českých národních písní, vydané v Praze roku 1825, vedle hry na cimbál a jiné nástroje, znázorňuje také dudáka, ale zdá se, že umělec se neobeznámil s podstatou hry dudácké, když vyluzuje tony pouze pravicí a dlaní levice (místo loktem) tiskne měch.

Strakonický kraj, případně charakterisovala při korunovačních slavnostech roku 1836 v Praze na obžinkovém voze dvojice muzikantů, dudák s houdkem v malebném kroji tamojším. (Č. 22.)

Z kreseb a maleb českých umělců: Josef Mánes, Zadudej, du-dáeku; Petr Maixner, Tanec hulán při dudách. Laskavostí p. Bo-


Předchozí   Následující