Předchozí 0297 Následující
str. 294

Naši »Sedlišťané« se těší na Vás, pane profesore! Několikrát jsem ve schůzích i ve zkouškách o Vás se zmínil a tak v představách Sedlišťanů jste »nejvyšším nad veškerými národopisnými akcemi«. Mladí cvičí jen, aby se to Vám líbilo. Těšíme se, že si Vás vezmeme v Praze mezi sebe a že se tak vzájemně poznáme a že z; nás, Vašich ctitelů, budete míti radost!

Karel Frankl

Češi „Kocouři" a „Myšáci" v Americe.

Obrázek ze života československého v Americe.

Osadníci Svatováclavští v Chicagu asi před 45 lety se nepohodli. Polovina osady byla při katolickém faráři a také zůstali katolíky. Druzí odpadli a založili Českoslovanské Podpůrné Spolky (Č. S. P. S.) na základě stanov Svobodných zednářů. Odznak katolíků byl malý křížek s písmeny U. K. J. (Ústřední Katolická Jednota). Odznakem č. S. P. S. byly dvě ruce, tisknoucí se navzájem (Shake hands, potřesení rukou) s písmenky Č. S. P. S. Každý člen nosil odznak jako špendlík na vestě přišpendlený a na první pohled každý poznal, že ten je katolík a onen Č. S. P. S.

Tu napadlo jednomu členu Č. S. P. S. nazvati katolíky žertovně »Mšáei«, poněvadž chodili na mši. Přezdívka kolovala, až kdosi pro pohodlnější výslovnost zr toho utvořil »Myšáci«.

»Kdo chytá myši?« řekl potutelný starý Houdek a sám dal odpověď »Kocouři« a ejhle také název se ujal a členové Č. S. P. S. měli přezdívku »Kocouři«.

A nyní poslouchejte, co se udalo*. Matka Jupová měla tři dcery (měla také muže, ale ona vládla) a všechny byly již na vdaní. Nejdříve nejstarší Févka (Jenoféfa) očekávala ženicha. Matka se nemohla dočkati, co bude míti na vestě, zdali křížek, nebo šekhends (Shake hands). Na, stěně visely tři svaté obrazy, na skle malované, Srdce Pána Ježíše, k tomu protějšek Srdce Pannjr Marie a mezi nimi Panna Marie Klatovská, na plátně malovaná. Přivezli si tyto památky rodinné ze staré vlasti. A ženich přišel.

První pohled matčin byl na vestu a radostně zajiskřila očima, že je tam křížek. Ženich se rozhlédl po světnici, zadíval se na české obrazy a byl šťasten, že je u »Myšáků«. Pilo se, hovořilo a když Džán (John, Jan) odcházel pravil: »Jsem tomu rád, že jste katolíci a panímáma a pantáta v Čechách budou


Předchozí   Následující